Apr 28, 2011

Gathering persatuan ibu-ibu muda merangkap bini polish...


Alkisahnyer.....semalam membe En Hubby datang umah coz nak tengok baby Aqil...Dia datang ngan bini and anak dia yang baru 9 bulan...so cute and aktif...dak laki kan...pas puas sembang,dorang nak balik tapi En Hubby merekomenkan supaya g pekena Char Kuey teow dulu...(sebab aku dah lame nak makan)...*sengih sampai tinge*

Rupenyer arini(semalam) ari Rabu..so kedai tu tak buka coz owner dia g maen futsal...*sebek*...
oleh sebab nak jugak makan,membe dia kate ade satu lagi tempat yang ok..orang xramai, and service pon cepat...yg plate besa juz RM4,and yang kecik/bese RM3 only..murahhhh kan????(^.^)

Pas makan aku ingat nak balik terus coz dah malam..lagipun adik aku suh tapaukan dia Char Kuey Teow..suh ikot xmo..manala sedap kalo tapau..mesti kembang punyer...(BTW,adik lelaki saye memang pemalu orangnyer)....Dah En Hubby ajak p umah membe dia lak..dorang duk pangsapuri laen..aku xmo duk sini sebab umah dia kecik sikit,walopun dekat pusat bandar..kira senang la nk kuar ke hape..

Aku dah bagi warning pegi jap jer...sebab takot Aqil nanges...yela dia kan 'baby' sangat lagi..Sepanjang aku kawen,xpernah lagi g umah membe-membe dia..sebab keje shift..xtentu...kalo sume xkeje,ade yang balik kampung dsb...

Dah sampai umah Syid,en Hubby telah menghello sume kawan-kawan yang ade berdekatan..dan hasilnyer,5 family duk berkumpul..sume dah ade anak...umo sebaya jer...sorang tu dah ade anak 2 orang..sumenyer lelaki ok..boys conquer la...yang sorang tuh jer anak dia girl..tp xde kat sini lagi coz wife dia ade masalah walopun dah abes pantang...pasni aku citer..

memang havoc coz duk melayan budak-budak yang tengah aktif...Aqil aktif gak,aktif melontarkan sore...sore dia yang paling kuat sampai orang laen terdiam jap..*ketawa berguling-guling*

Geng-geng bapak lak sore bukan nyer pelan...padahal,duk 4-5 inci jer..alahai..........

tapi sonok lak berkumpul macam ni..tengok-tengok jam dah 11.15 mlm...En Hubby cam xmo balik g.dah Aqil tengah tido dalam buai....ni nak membebel nih..dia duk kate bukan selalu...yer,tapi dia lupe Aqil baru berumo 3 bulan...*keterujaan yang melampau*

So,oleh kerana xpuas bercerite g,dorang duk plan nak g jenjalan ramai2...maybe berkelah kat Batu Feringgi....or g Bukit Bendera lak pasni..syok jugak...konvoi ramai-ramai...(*.*)

.......................................................................................

Ok...yang anak dia girl itu,sugguh kasihan yer...sebab bini dia bersalin kt Perak,27/02 aritu..bersalin normal....tapi xtau camner x lepas....Doc cakap tulang pinggul dia kecik..baby xlepas....yang aku pelik tu,bini dia lagi besa dari aku...memangla baby dia besa ckt,3.2kg tp beza 200gm je ngan Aqil...Dah tu,dorang xley nak operate coz xde pakar....WTFish???????

Ini nyawa orang...sungguh tidak patut...so dorang paksa gak suh teran,beranak normal...OMG!!!!!*ngeri*
Akibatnyer....................................................

Usus dia pecah and terkoyak....sebab teran...Ish,memang tak boley nak bayangkan...tak tercapai akalku....tu baru usus,tempat laen aku xtau la camner....gilos tul...
Doc kena tebuk lak kat tepi pinggang untuk kuarkan usus tuh...So by the time being,dia tepaksa buang gune tiub....and melalui lubang yang ditebuk itu....skang usus maseh di luar....xtau bile akan di masukkan balik...nak tunggu sembuh bukan kejap...abes,duk buka tutup tempat same,tak ke akn mengambil masa berbulan-bulan lagi???Astagfirullah.....semoga dia akan cepat sembuh...

.......................................................................................

Bile piki-piki balik,aku rasa bersyukur sangat-sangat sebab masa aku bersalin tidak ade masalah,sama ade aku or Aqil..dua-dua sehat....walopun aku jenis yang kecik,tapi senang nak beranak..(FYI,memang kuturunan kami senang beranak...dari Umie and kak aku)...Alhamdulillah...cume masa peknen jer banyak problem...darah rendah la,baby kecik la,air ketuban sikitla...etc...ermmm...

Dulu aku ingat lg membe-membe duk cakap,size cam aku ni susah nak beranak and susah nak dapat anak..Who they think they are???itu kuasa Tuhan...(yerrrr,aku ade sedikit berkecil ati)...orang yang bercakap tuh belum tentu lagi senang...tul tak..aku tak mendoakan dia supaya susah,sebaliknyer semoga dia sehat-sehat sume...sebab dia baru jer peknen 5 bulan skang...tu pun duk canang baby dia hyper aktif....*&^%$##...
Dear,sume baby yang sehat akan aktif ok...besides,its only 5 months...dahla..*tetibe sentap sengsorang*

.......................................................................................

walo sape pun,aku doakan sume orang akan selamat and senang untuk bersalin...Insyaallah...yela,beranak ni umpama berjuang di mdan perang..suami-suami pasti akan lebih menghargai isteri jika melihat sendiri isteri yang bersabung nyawa untuk melahirkan zuriat nyer...*tetibe touching*

Sesungguhnyer,menjadi ibu itu sesuatu yang paling indah dalam hidup...

p/s: aku gigih gile hapdet entri pepagi sebab petang jap g kami akan bertolak ke kampung..Yip yip hoorey!!!(giler xsabar,padahal xsampai sebulan lagi aku jumpe family aku...semangat kekeluargaan tu penting...)

p/s: nanti aku hapdet berite/menarik menarik di Rantau Panjang...

p/s: sorry entri berjela,and kalo2 menyebabkan anda fobia/trauma untuk membuka belog saya lagi...hihihi...

ok..nak g packing barang...

babai...


..xoxo..

Apr 26, 2011

Masakan kampung je arini....


Arini aku masak simple saje untuk lunch..tapi dari pagi tadi aku dah sedia bahan dah....Kira tengah ari tinggal nak masak jela..Aqil tengah syok tido,aku ley la wat keje umah..cuci baju,sapu sampah,basuh pinggan,lipat kain...(ok,sesetengahnyer belum siap lagi sebab saya sibuk menghapdet belog)...


Masak sambal udang & petai...sedap sangat....>.<

Ikan cencaru sumbat yang dibakar atas non-stick pan...ade citer ni..jap lagi aku citer..
*Sobsobsob*

Kangkung goreng belacan....aku terbuat banyak sebab nak bajet stok dalam peti..
Maklum la Kames ni nk blk kg...Pon abes di bedal...

Ulam-ulam sikit..pegaga...disamping budu yang kurang berseri,kelabu asap tapi sedap uols....
Tak lupe juga sambal belacan resepi MIL aku...jadik dah sikit....Yeayyy!!!

Simple kan menu aku arini???Tapi,sempatla aku tambah 2x..pastu wat-wat heran nape aku tak kurus-kurus...kikikiki...

Tentang ikan tuh,ade cerite yer..tadi aku gune tutup periuk kukus-yang-baru-gune-beberapa-kali untuk tutup pan tuh...lame sangat agaknyer,aku angkat la tutup tu and letak atas sinki coz nak balikkan ikan tuh..tetibe jer,"pangggg!!!!"

OMG!!!!berderai kao.....huhuhu...time tu lak En Hubby ade sekali,tengah monitor aku kat dapur kononnyer...Kenala bebel selama 234 saat sebab dia pon terkejut+trauma,time tuh memang dia duk dekat ngan tutup tuh..dah hilang tutup...mana ade jual tutup jer..huhuhu...*nanges sambil tutup muka*


ok bye.


p/s: Pasni susah la aku nak wat kuih...kena cari alternatip len lak...owh mengapakah.........


Original of Chicken Chop Shop....


Semalam kan aku malas nak masak coz En Hubby tak beli lauk....Aku nak g pasar,memang tak r...Sbb ssh nak tinggalkan Aqil yang maseh bayi itu....(Cett,sebelum ni pn,mmg aku tak pernah pegi pasar sorang-sorang....)

Dah En Hubby and adik aku balik kul 3...aku suh adik aku makan kat kedai arini.aku tak makan tak pe sebab dah bese...cukup sekadar air nescafe panas....lega dapat minum tuh...

So,sebab kesian aku tak makan pape,En Hubby belikan aku laksa Pineng yang sangat tidak sedap itu...tawar,terlalu pedas....errm,tekak aku takmo telan...aku takut gak En Hubby marah lau aku tak makan,sebab tadi dia tanya,aku yang gedik mak ayam(ayat Uda) nak laksa...Lalu,masa dia tengah syok layan Marimar,aku slow-slow g letak ats meja...Nanti mesti dia tanya,nape tak makan ni???Ape aku nak jawab ek???

cmne kalo aku jawab,"dah makan la...banyak dia isi laksa tuh"...Logik tak????
or aku gitau laksa tu pedas sangat...tak tahan....Ish ish...wat diam dah la..malas aku nak piki...

Pas abes Marimar aku cepat-cepat masuk bilik,wat-wat maen ngan Aqil...*takoot la tuh*

Bile En Hubby masuk dalam bilik gak,aku wat-wat tido...*keji*

tapi aku rasa dia kot yang abeskan laksa coz dengar bunyi sudu and mangkuk tadi...dia lak takde nak tanya pape...*suke sangat*

Ok...dah agak petang,dia ajak p Econsave coz nak beli barang dapur...kan dah gaji....hikhikhik...*Gelak jahat*

So,dia janji nak g kul 6,coz dia nak tido jap..penat br balik keje..dia suh kejut dia nanti...Baiklah....

dah kul 6,ade announcement lak,nak sembur fogging....Ha,elok la..kami pun nak kuar nih...Dah aku kejut En Hubby,dia wat-wat liat nak bangun...aku dah siapkan Aqil...

Bleh dia cakap,"yang,kite g pas maghrib la ek...ke nak g skang???"
dah tadi dia yang janji nak g kul 6...ish,membara dah ni...tp sabar..malas nak majuk...kalo aku majuk,kang gaduh lak,sebab aku masih lagi dalam mood mogok ngan dia,adela isu nyer...(dia marah aku,tp aku pn marah dia blik.hehehe..)*durhaka tul*

Aku nak bawa adik aku makan Char Kuey Teow sebenarnya...yela kat Kelantan susah nak cari..dia pun tak pernah makan...tapi cam selalulah..kalo benda aku nak,memang takde...tutup lak kedai tuh...Ishhh...kedai ni kecik jer,more tu gerai la,yang buka meja lipat2 tepi jalan...tak kisahla,yang penting Char Kuey Teow dia sooodap sangat..lagi pun,dia kawan En Hubby...

Dah aku malas nak g Char Kuey Teow Sungai Dua yang pemes itu sbb sana memang sesak and lambat..tak sesuai la aku nak bawa Aqil...buatnyer dia nanges kat situ...haru jer...

Aku : Ermm,Chicken Chop tu bukak tak bang???
En Hubby : Tak tau la..buka kot..nape??nak p sana ka???(slang utara yer)...
Aku : Ermm,ntah...sambil wat muke kesian..jauh tak kalo dari sini????
En Hubby : Tak la..depan tu jer...
Aku : Situ tak ramai orang kan??tempat pun best..lagipun Ije tak pernah g lagi...
En Hubby : Ermm,tau dah..bukan Ije nak p,Yang tuh yang nak kan????sambil mencubit pipi ku yang tak bape gebu melainkan tembam semata-mata...

Yeayyy!!!!Suke nyer...aritu tingin nak makan Chicken Chop,tp Aqil tak bley kuar lame-lame..nanti dia nanges...Ni tawakal jer...lagipun tadi,kat Econsave dia sangat baik...cume hingus jer meleleh sebab sejuk kat dalam tuh...langsung tak nanges...Nanti mama upah susu...(cam lagu tepuk amai-amai tuh)...kikiki...

Dah sampai kedai,orang boleh tahan la...ramai tapi tak sesak....tempat pun sangat cantek...nak kate cam western tak,tapi dah macam Arab dah..dengan lampu jurai-jurai tuh...bunga besa-besa...Kami cari port dkt ngn kipas,tp aku xngadap kipas...takut Aqil susah nak benapas...banyak cekadak tul kan..maklumla..baby....manja la...

Aku plan aku makan dulu,biar En Hubby pegang Aqil..So nanti kalo dia nanges,aku dah sudah makan,ley la aku bagi susu(BF) dalam kete jer...ermm,nampaknyer Papa Aqil ni tak boleh tahan tengok Chicken Chop tuh..walopun Aqil atas riba,dia menggagahkan diri untuk potong and makan!!!!OMG!!!

Last-last,aku potong kan untuk dia,and dia suap je ke molot...Ehh,dia dah abe sdulu dr aku...laki...SEmpat dia bisik kat Aqil,"Mama Aqil lambat la makan...control..."...

Hello,kalo aku tak control,makan gelojoh,dia gak yang malu nanti...hermmm...pape pun...dah kenyang,balik...
Ehh ehh,bayar dulu la...

Ha,pic pn amik 1 jer..*malu*

tu pun yang dah tak cun kerana separuh sudah selamat mendarat ke dalam perut saya..hehehe..*Gelak malu*


ok babai...



p/s: Entri ini memang panjang and bosan,so anda dinasehatkan baca 2 patah terakhir saje...(^.^)


..xoxo..

Apr 25, 2011

Saya Seorang Pengukur Amatur....




Ha,uols tau ka ini ape???hik2...

Ini adelah pengukur klape...bkn pengukur jalan,apetah lagi pengukur tanah..*merapu lak*..

Aritu masa blik umah MIL aku,aku wat2 rajin kat dapur..tgk dia sibuk masak kt dapur,aku pn dgn eksennyer tya dia....

Aku:ade nk wat pe g mak???
MIL:ha,mimiey tlg kukur klape tuh...mak nk wat smbal sumbat ikan nih...
Aku:????????....baik mak...

ok,kukur lak pkai yg tradisional nyer,bkn mesin tau..aku xpnh pegang bnda alah ni walopn kt umah aku ade..ha,tu mknanyer ko xpnh wat la..nmpk sgt mgada2...skg pdan la muke....*nanges diam2,nt mak tau*...

Ekceli,last skali aku kukur klape mase aku form 3...11 taun yg lpas ok..tu pn pkai mesin...pastu,ak byk duk hostels...jd agk mnja la ssekali blik umah xmo pgg dh mesin klape..takooot...*lempang lajulaju*

ok....so bile aku pegang kkur yg sgt2 Melayu itu,aku jd terpiki...eh,duk cmner ek???kn bersila k,or nk lruskan kaki???kang MIL aku tersepak lak kaki aku lau duk berlunjur...xpasal2 org tua tu tergolek nt...he3...so aku duk bersila...Auuuuw......mmg ayu abes,ni ibarat wanita Melayu yg ke 24 terakhir...(~.*)

So,ak pn stat mgukur...lntg pukang abes dpt kt aku...kkur jela,jnji dpt klape nyer tuh...aku mulakan dgn klape yg kecik...msti cpt skt abes...stlah 1/2 jm berlalu, aku cm nk pgsan..peluh jgn citer....dan tgn aku pn dh Parkinson..oooohhhhh...

MIL:Ha,dhla mimiey...tumbuk klape tuh ngn serai nih...mak nk sumbat ikan..bakar lak,nt lmbt lak msk...
Aku:Fuhhh....lega...tumbuk ok la ckt..walopn pgg alu lesung pn dh xbape lekat...hu3...

Stlh 15mnt....

MIL:Bg kt mak inti klape tuh...Mimiey p smbg kukur nyoq...
Aku:Hah????Ok...*tertunduk sayu*...

tibe2 adik ipar aku tya...."mak nak watpe klape byk2??"(sbnrnyerr dia hairan sbb dr td xsiap2 ak kukur..pdhal sbji jer..)....

"mak nak wat gulai ketam ni ha..."...

haissh,yg ni  lg tebal isi dia..kul bape nk siap xtau la....

Pastu,hubby aku lak tya aku..."dr td xsiap nih???"
ish,wat malu aku jer..."xla..td syg bnti jap..tumbuk klape wat inti dulu"....dlm ati,#$%^&..

Finally,dh siap...lega...tp ley rase akibatnyer jd pengukur amatur ni...masa mkn nasi,tgn aku terketar2...smpai nk amik lauk pn ssh..sibek En Hubby tlg amikkan...ketam pn dia yg tlg buang kulit(ni dr dulu lg)...aku mkn slow2 jer....hu3...pastu,time aku nk taip sms pn xley...*sayu*

hai,smpai bile la Parkinson nih??tkt dorg prasan lak lame2 nt...kang pegang Aqil,tjtuh lak...Ok,itu sggh mlmpau....time kkur tuh,smpat la jari aku luke ckt...aku tjuk kt En Hubby(ah,mgada tul ko nih),dia beriya2 nk tgk..tkt truk..ak ckpla ckt jer...xde ape...En Hubby ni bkn bleh...nt dia g bgtau mak dia lak jari aku luke...mmbebel kt mak dia lak...Xmo la besa2kan bnda kcik..aku mmg suke gtau sume kt dia...saje nk manja2...Auuw....tp bkn nk ngadu ok...

Pasni,blk kg aku,ley la try kkur klape lak.msti Umie aku tertya2 and bgga..wahhhhh...
Slama nih tgk cm sng n jap jer dorg wat...lau sndri wat,br tau....So,hrgaila org yg mgukur klape pkai kkur....sggh kagum dgn mereka...*tabik spring*

BTW,lauk aritu mmg mabeles....mak masak gulai kuning ketam,ikan cencaru sumbat(bakar),kerabu perut+mangga yg sgt sedap hingga ktrg  meratah saje,ulam,smbal belacan yg plg sedap(mak mmg pro wat smbal blacan...)

Betul ni,smpai sume mmbe2 dia suh dia wat smbal blacan,sggp bg brg,suh dia wat jer...Kalo dia buat,ade yg nk tapau...bile aku ckp yg aku wat xjd cm dia wat,dia gelak jer....*ye,sy tidak dibesarkan dgn smbal blacan,tp BUDU....itu kepakaran saya....masalahnyer,fmly hubby aku pn antu budu...*


..xoxo..


P/s: Tq mak coz ssh pyah msk n jga Mimiey time skt...cyggggggg mak.....(~.~)


Apr 23, 2011

Arini-saya-masak-nasi-ayam..yumm yumm...



Amboi,tajuk xde ke yg pjg ckt lg???he3....

xpela,bkn slalu kan...Entri arini aku nk share resepi nasi ayam, resepi sndri yg aku men blasah jer ap yg ak nk bbuh...btul nih..sbb ak kalut nk siapkan ank g,nk kn kjar masa coz kul 1 aku kna make sure dh setel sume...adik aku blk nk mkn....dia rehat kul 1..cincai la kiranyer nih....

 **not bad la..En Hubby n adik aku suh wat blik utk mkn mlm sbb brg2 ade g...
nsi n lauk je dh abes...


 **ni besela..ulam2 ulamnyer..


**ni lak ayam nyer....utk tgh ari aku grg..
then mlm br aku bkar coz br tingat ak ade non-stick pan tuh..hu3..


 **ni sos n sambal kicap...men taram jer..


**ni op kos la sup...sup kosong jer....

Jom tgk resepi....^___^
................................................................................
1.Bahan-bahan sup:
  • Ayam(di potong ikut suke)
  • Halia
  • Bawang putih
  • Sup bunjut
  • Garam
Cara-cara:
Halia dan bawang putih diracik,dan masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk..Rebus sehingga ayam empuk..

*korg ley jgak gune kiub ayam kalo suke...

2.Bahan-bahan untuk perap ayam:
  • Kicap
  • sos tiram
  • halia
  • bawang putih

Cara-cara:
Halia dan bawang putih ditumbuk,dan gaul bersama sos tiram dan kicap...Apabila ayam yg direbus tadi empuk,angkat dan gaul bersama bahan perap...ayam ini kemudiannye bolehla digoreng/dibakar...

3.Bahan-bahan untuk nasi:
  • Beras(terpulang byk mn)
  • Butter(skdar ckup utk menumis bawang)
  • Halia
  • Bawang putih
  • Garam
  • Air rebusan ayam(ikut sukatan bese utk masak nasi)
Cara-cara:
Tumiskan bawang putih dan halia menggunakan butter..pastu masukkan beras n air rebusan ayam..biar sehingga masak...

*kalo xmo gne air rebusan ayam,masukkan jer kiub ayam tu dlm beras..kira cm nk msk nasi bese la...

4.Bahan-bahan untuk sambal kicap:
  • Kicap
  • bawang putih
  • Cili(dikisar/tumbuk)
Cara-cara:
Masukkan sume n gaul rata...Hidang..

Bahan-bahan sos cili:
  • Cili merah
  • bawang putih
  • halia
  • garam
  • gula
  • cuka
  • air
  • tepung jagung(1 susu teh-dibancuh dgn air)
Cara-cara:
Blendkan cili merah,bawang,n halia...masakkan di atas dapur sekejap,kemudian masukkan garam,gula(lebih sikit supaya sos tu jadi pedas n manis),cuka n air..last skali bru masukkan tepung jagung untuk memekatkan sos...

Untuk ulam:
Besela...
  • Timun 
  • Tomato
  • daun salad
Ok...dah masak sume,bolehla dihidangkan...Selamat menjamu selera..saya dah kenyang...(ehh ehh,ape motip gtau dh kyg????) ^__^

Ha,tgk resepi macam gerun nak wat coz panjang bkn main....tp percayalah(cehh-skema-x-hengat-mntg2-tulis-resepi),mmg sng n simple jer..

ok babai...

..xoxo..



Apr 20, 2011

Keterujaan yg Melampau...

Mls aku nk hapdet belog 3-4 arini...xde bnda nk di hapdetkan...lg 1,bz jg baby Aqil yg manja-cencitip-dan-comel-itu...^__^

tp fb ari2 buka..check2 gosip terbaru..yawww....


dan juga fesyen2 terbaru.....yesss.....


sehingga mgakibatkan aku sakit pale memikirkan nyer....yakkkssss....


aku mmg terberkenan ngn fesyen di muka buku RNRCollection...wow,sggh mnawan kalbu...dh lame jgak aku usha style nih..since tgk blogger Cik Nurul Ain Abd Salam yg gojes itu pkai lg...saye sggh adore n admire dia...sggh kagum cara dia berfesyen...tersgggggt stylo ok.....

lgpn,dia mmg cun abes,pkai ape pn cantek je tgk...sggh kagum....belog dia pn besh...suke bace....


...........................................................................................
...........................................................................................




So,moral of da setori, aku pn nk jgak..xkira3.....tp aku nk survey kt Rantau Panjang dulu...


p/s: semangat kental utk bershopping....(tgh berkira2 utk mmbuka bisnes blouse n skirts).....ermm.....

T____________T


..xoxo..

Apr 15, 2011

Aku nak makan Bimbimbap!!!

Aku dh lame xmkn Korean food..kt Butterworth ssh nk cari..xtau sgt sini..tp lau belah Pulau tu konfem ade la..da problem is,sgt-jauh-n-sgt-ssh-mau-ke-sana-semata-mata-nk-mkn-Bimbimbap..*titik*..

Nanges laju-laju...T____________T

yg last aku mkn taun lepas or taun lepas lg kt Midvalley...ohh,sggh kesian kamoo....

kdg2 aku termimpi2....tu dh masuk kategori obses yg melampau.....ok2,saya tipu jer...xdela sya mpikan Bimbimbap,cuma mimpikan Kwon Sang Woo jer..~Lempang sampai pengsan~

Oleh  kerana terlalu kangen same itu Bimbimbap yg sggh sedap n lazat,aku nk tempek pic dulu tuh..skdar meneguk air liur....~Gulpppp~

**cakk!!!ni la dia...So gojes r....

Aik,ni sape nih????

**saye Jung jung myun...saye pn sedappppp amat...
(tetibe aku terwas-was..tul ker ni jung jung myun???aku pn dh lupe...)..hik3..jgn mara r...


p/s: Nt g KL nk minta Cik Uda banje la..dia banyak wit,kite xde wit...hu3....


..xoxo..

Apr 14, 2011

My little-tomey2-busyuk2 boy..


Aucakk!!!

Ello!!!My name is Aqil..
I am 3 months old..
I love my papa n mama...
they loveeeeeeee me too...
Cape ctju Aqil sgt tomey???agkt tgn(ala2 Usop Wilcha)...
Hik3...

..xoxo..

Asam Pedas

Arini ak xtau nk msk ape..dh ptus idea dh..last2,tgt ade daun kesum yg ak petik kt umah MIL aku arituh..Smlm aku dh wat laksa Pineng..tp,aku xsmpt nk snap pic..lenkali jela ok..

So,aku mggodek bhn2 len utk wat asam pedas...

**Asam pedas Johor(bjar dr Uda)


**Kerabu Mangga Simple

Utk mkn ptg,dlm pd aku duk berperang ngn Baby Aqil,aku smpat wat kuih Tepung Pelita..aku dh post dlm entri sblm nih ok..

p/s: Ak mls nk tlis resepi sbb simple sgt..lgpn ken-baju bertimbun xlipat g..ni pn hapdet laju-laju...tkt nt En Hubby blik,mmbebel 34ari...hu3..

..xoxo..

Pixy-2-way-cake-foundation

Masa aku blik Perlis aritu,ak ajk en Hubby g Kangar coz ak nk cri bedak ni..mmndgkan compact powder aku dh pecah n syg nk abeskan,ak nk tkar bdak len..ak ssurf kt tenet ramai yg ckp bdak ni bagus..ak pn nk try..cri kt Butterworth,xjmpe lak kdai jamu(bdak ni dr Indon yer)..tp kt Watson n Guardian pn dh ade..

Dh alang2 g Kangar,ak tingat 1 kdai jamu kt blakang The Store..wau,dh besa dh kdai dia skg..sume ade..KD jer yg xde...sbb dia dh ikut laki dia..Hep Heeepppp!!!!melalut dh tu..

So,dgn rakus ak mncari...xjmpe..muka dh ketat dh..tkt xde kt kdai tuh..yg jg kdai lak laki,mude lak tuh..

Eermm,mesti dia ni xtau..tp,tya jela...malu bertya,xdpt Pixy..eh,cmtu pn bley???bley jer...

Bile ak tya,dia kate ade...dia bgn nk g amik,ak follow blkg..msh mragui lelaki-pnjaga-kedai itu..

Bile dia tjuk,bkn men sonok aku...xigt kt en Hubby diseblh..dia wat muke toyer jer...yela,ak tgk bdak Pixy,cm muke org yg buka kotak hrta karun..hik3..

Akan tetapi.........sob3......:'(




xde kale yg aku nak...aku nk Natural White...yg ade White Cream,Yellow Beige,n Tropical Beige SaHAJA!!!Frust skt,tp xpe...ak nk jgak...ak pn amik Yellow Beige,White Cream tu pth sgt,nt bertepung cm opera Cina lak...kus smgat...

**tu bkti aku beli kt Kangar..he3
xmahal pn..ni yg refill nyer..yg besa nyer xde...


Ekceli,ade byk variasi warna..ceh,cm skrip NONA lak..layan jela..
  • Oriental Yellow(cerah/kuning langsat)
  • Golden Beige(cerah)
  • Natural White(cerah/putih)
  • Yellow Beige(kuning langsat)
  • Tropical Beige(gelap)
  • Natural Beige(sederhana gelap)
  • Ivory(pink/cerah)..
Kt blkg kotak:

"Perfect combination of foundation and powder which contains Squalane Oil to prevent dry skin.
The 2-WAY WHITENING formula,from combination of Natural Whitening Powder,Vitamin C derivative and Sunscreen protects your skin against sun rays and makes your skin fairer."

Bdak ni ley gune 2 cara...
  1. sapuan kering
  2. basahkan span(wat cm foundation)...
Oleh kerana aku br beli n baru skali gune,aku rs ok la...xcube g yg basahkan span..Am I gonna look gojes???
Heppp,asal cepiking lak nih???he3...

nti aku snap b4 n b5...ehh,after pkai bedak yg sggh mgterujakan aku nih yea..

Cmne la gamak nyer yer...tkt nmpk cm plastik jek..same2 la kite tggu make over...OMB(Oh My Baby),nebes lak..(sila myampah)..

..xoxo..



Apr 13, 2011

Mengimbas memori luka...ops,lame...

Best btul blk Perlis kali nih...erm,sbb ade Aqil kot..jd meriah...MIL lak msk mcm2..nk jamu ktrg yg jauh ni..(Butterworth-Perlis=1 1/2 jam...Jauh ker???)...

Selain tuh,sebab aku berpeluang g jln2 cuci mate kt Kuala Perlis n Kangar..walopn jap jer,jdikla...ni tpt kngan ni..ngn kawan2 n ngn En Hubby...yela ak setadi n jmpe jodoh a.k.a en hubby kt sini...ala,besela,zman-riang-ria-knak2-ribena...

Perlis byk tmpt mkn yg sedap2 n hrga bpatutan..kalo nk lyan lg,g Kuala Perlis..environment n mknan mmg tip top la..nk dating pn ok,nk g ngn fmly lg ok..meriah giler..rugi lau dtg Perlis,xg Kuala Perlis nih..Dh aku suke Perlis,sgkut lak ngn wrga tmptan,bkn warga tua yer.apth lg mergastua.BUKAN!!

Bile tingat blik time memude dulu,mmg syok..mcm2 hal..bile g Kangar,cm mgimbas blik dulu2..tp xbyk perubahan la..just sstgh kdai yg ak slalu g,dh upgrade..mkin besa,mkin mju la.The Store pn dh ade boling skg..hu3...




Walopn Perlis kecik,tp byk tpt2 best..maklumla byk IPTA/IPTS kt sini...sape yg buka kdai mkn k ape,mst masyuk pnyer..Student ni,mmg suke lepak,ermm lebih sdp dgr kalo sbut hang out,kan??kan??

**ni sblm smpai umah mentua..kiri kanan tu sawah padi..nice view...

**ni kdai wajib sggah kami dulu..walopn xde bnda nk beli,msuk gak..
pndek kate sume kdai la kami masuk..window shopping or cuci mate...
siyes,sggh sonok...: )


..xoxo..

Gold,Biru,Gold,Biru,Gold,Biru....

Ha,skang ni aku sdh beralih arah..ms bujang a.k.a remaja dulu,aku giler PINK karer...sume nk pink..ats,bwh..sume la..giler btul..tp time tuh,rs kiut jek.(ok2,sila muntah)..pntang tgk bnda kale pink,mst nk beli..

pas kawen,still lg pink di hatiku..TAPI........



stlh aku peknen a.k.a bkal mnjdi mama,aku rs pink sdh xngam lg ngn aku..tidak cocok gitu..T___T..ye,bgitulah nmpknyer..(sedih....)

Skg aku giat nk kumpul material kale biru dan gold digger…ops,tersilap….: )..gold shja…xde digger..digger tu ape ek???(senyum,xperlu kata apa2)..eh2,nyanyi lak..(lempang 44x)..

giler cun 2 kaler nih..cer tgk…bling2 xmate??hik3…

*Elegan+classic....me like3juta kali....


*Yg ni pn gojes sgt30 000x...
biru striking..

So,raye taun ni maybe tema fmly kecil aku ni(aku,En Hubby,n Baby Aqil) adlh biru n gold...Kalo rayer pose gold,rayer haji kale biru...or maybe aku wat dua2 kale trus..ahax..gile kental!!! 

~~p/s:model tu adla aku...(sile jgn pcaya ok)..T___T

Apr 9, 2011

Entri utk Bakal Ibu,Mama,Mummy dsb...

Ok la..xtau nk hapdet ape,yet still wanna hapdet...hu3...So,aku akn share ngn bakal2 ibu serba sdktla(yg aku tau jer) ttg brg2 yg perlu ade utk ibu n baby..pndek kate yg perlu ade la...aku pn tya org n survey tenet gak dulu...cari sndri info..


Senarai Barangan keperluan Asas bayi
1. Pakaian
-Baju lengan panjang
-Baju lengan pendek
-seluar panjang
-seluar pendek
-set sarung tangan dan kaki
-barut

2. Peralatan mandi
-tuala
-besen
-cecair mandian
-bedak bayi
-minyak bayi

3. Peralatan tidur
-selimut
-kelambu
-alas tilam
-getah
-set tilam
-katil

4. Peralatan penyususan bayi
-botol susu
-berus botol
-Breast pump

Peralatan Penukaran lampin bayi
-kain lampin
-lampin pakai buang
-pin
-seluar plastik

Ini list details ckt, based on my experience la...
**Penting

1.Baju baby

xyah nk beli byk2 yg size newborn,sbb bb cpt besa.kalo bpntg kt kg yg umah agk pnas,cri bju lgn pndek tp suar harusla pnjg..bju yg age lubg2 2 pn pntg time2 pnas..bkn ape,cian kt bb nt..dh la nk kn bedung..mcm dlm sauna lak dia nt..he3

1.  Selimut baby
Aku beli yg Fiffy jer,dlm 5helai(cmpur ngn org bg)..bkn ape,nt dia kencing lah,ape la..so nk kn tkr la..lgpn,simut ni pntg utk bedung dia ms dlm pntg..

2.  Topi
Better beli yg ken cotton sbb sejuk.kalo nk beli yg kait tuh,bleh..tp time pnas bby cpt berpeluh..cian dia nt..

3.  Sarung tangan & stokin
Ini kena byk,tp xdela smpai 2 dozen..sbb kna slalu tkar..yg lubg cm bju tuh elok time pnas..tp kalo sarung kaki,jap je pkai pastu dh xmuat..kn pkai stoking lak..

4.  Barut
Skang ade mcm2 jenis brut..tgk ken cmne..kdg2 ade jnis yg xthan lame..jap  je ptus tali.tp ni lg ok sbb kite ley ikt,ssuai utk sume size..tp lau bby besa,kn cri yg besa ckt la..nt pkai bape ari dh xmuat..yg jnis lekat tu mmg sng nk pkai..tp kdg2 ms dlm pntg,bby xmuat g nk pkai..

5.  Minyak bayi
plg femes minyak Yu Yee la kan..tp ley jer gune myk len..TYT ker..terpulang la..aku suke bau myk Yu Yee,mmg bau bby…

6.  Tuala
Bli yg size sedang,jgn terlalu kecik..nt xley nk wrap ni..mksudnyer,xckp nk ttp kaki n bdn..sejuk dia nt..

7.  Diapers
Aku plih Drypers,utk newborn..sbb ade lubg utk pust dia..tkt nt lau yg xde lubg,tkna pusat dia lak...lgpn,Drypers mmg sesuai ngn kulit bby..

8.   Set tilam
Selalunyer yg ade jual kt kdai,bkn tilam kekabu…kalo tgk,mmg cm bes,tp jnis ni sbnrnyer pnas ckt..aku pn terbeli yg ni..so,aku alas ngn ken batik ats,bg sejuk ckt..kalo yg kekabu mmg sejuk la..skang nip n byk dh jual tilam kekabu 1 set..bantal lak kalo bby br lahir,xsesuai yg tgi2..lapik ken je mula2,oor cri bntal yg rendah jer..

9.  Kelambu
Ni pn byk pilihan dh skg.terpulang la,tp kelambu sgt2 penting.kalo umah mmg xde nyamuk xpe la..

10.     Botol susu
Utk bby yg minum susu botol,cri botol kecik sbb baby minum skit je..tp jgn byk sgt coz nt bile dia dh mnum byk,botol kecik xgune dah..utk isi air masak bley la.. Seeloknyer beli yg BPA free,utk keselamatan bby..

11.     Toileteries
12.     Beli yg 1 set tuh,sng…sume ade dlm tuh..nk travel pn sng gak.. Bby oil pn penting..

13.     Baby wipes
Sng gune wipes ni,xyah basuh ngn air,or basahkan ken lmpin utk lap bby..lgpn,byk kegunaan wipes nih..

14.     Lampin
Perlu ade,at least 1 dozen.

15.     Besen mandi

16.     Berus botol baby

17.     Puting susu
(silicon, kalau nak yang lembut beli yang warna kuning jenis pigeon)

18.     Storage
Sstgah org ltak dlm bakul,tp aku beli kotak yg ade roda tuhh..sng ,lgpn ade ttup,xdela kena habuk..

19.     Tikar getah
Utk alas ats tilam,penting ms nk tkar lampin bby..

20.     Beg baby
Utk isi peralatan bayi ms nk kuar jln2 or g klinik..Selalunyer pas pntg la..

**Tak penting sgt

1.        Stroller
Utk jln2 or time kuar..tkn nk dukung dia je..larat k??

2.        Baby cot
Terpulang la lau nk beli k x..aku prefer bby tido sblh,risau lau dia muntah k,tergolek ker..nt xnmpak..dh besa ckt bley la kot..My sis beli pn smpai ank 5taun xgune2..ank dia xmo…hu3

3.        Baby car seat
Penting time blik kg,or kuar  g mn2.utk keselesaan n keselamatan bby,tp time bby besa ckt la br gune..

4.        Buaian
Skg kbykkan yg jual kt kedai,bntuk 4 segi,lau dulu bntuk curve tuh..yg tuh kurg slamat ckt sbb xstabil..So,cri yg tapak dia 4 segi,xde roda so nt xdela bgerak sna sini..

Kelengkapan ibu

1.     Maternity pad
Beli brand Pureen's Madame,Kotex pn ade..cari kt farmasi,or supermarket..

2.     Nursing pad
Ada 2 jenis, (kain/disposable) kalau kain tu boleh basuh tapi tak melekap..kalau disposable melekap..tak mudah jatuh..penting utk ibu yg bekerja..


3.     Barut ibu/Bengkung
Aku beli yg Sendayu tggi,tp sbb aku sdrhana tggi orgnyer,barut tu bkn smpai peha,smpai lutut(haip,jgn gelak2!!!!).pndek kate,cri ikut kesesuaian la..

4.     Jamu/ubat bersalin
Pas aku google tenet,ade good review la ttg Nona Roguy.So,aku pn beli set Nona Roguy,walopn ketaq tgn nk byq…hu3…ok la,brg2 dia complete..tp ubt Phytonatal dia aku br  mkn bpe bji,tu pn sbji sehari yer…dh mgakibatkan kememulasan perut,tp xdela teruk..yg teruk utk bby aku,smpai njis dia kale hijau..dia pn nanges jela..ak stop mkn dlu..smpai ak xbreast feed,bru ak nk smbg(syg tuh,bkn murah).tp dinasehatkan,lau nk mkn jamu jgn mkn ms awl2 pntg,,tkt pnas,nt bby kuning..

5.     Stokin ibu
Erm,prepare la dlm 3-4 psg..lgpn,bkn kotor sgt lau nk bsh ari2..kn duk ats tilam jer..len la kalo bjln sana-sini ngn stokin..perlu ditukar yer..

PERSIAPAN UTK KE HOSPITAL
Brg2 ni perlulah di packing awal,n ltak dlm kete lau bleh,tkt terluper..

Pakaian si ibu..
T-shirt, kain batik, sweater,underwears, pad, berus gigi, ubat gigi & jangan lupa pakaian lawa utk balik umah lepas discharge,kad perubatan/dokumen2 berkaitan

Set pakaian baby
Bawakla 2-3 pasang..aku bersalin kt spital gomen,bju sndri yer..simut,topi(kalo simut xde hood),pampers,barut perut,sarung tgn n kaki,wipes..

Makanan tambahan (biskut/susu)
perlu di sediakan,in case lapa n dahaga pas bersalin,konpem yer..kalo ngam2 ngn time mkn spital,xpela..lau x,mnahan lapa la korg..Umi aku sediakn susu n biskut..milo dia xbape bg..ikut jela..
~~p/s:stkt yg ak igt jer i...lau nk tmbh,sle la..hik3
..xoxo..



Cinta dan Anugerah



Finally,ari ni last episod citer nih..lame gile tggu citer ni nk abes..dh msk episod 244,br abes...dr aku mula2 peknen g follow..dh lame2,mls nk tgk sgt..sbb berjela sgt..merapu2...xtgk 3 ari pn still ok..coz duk tang tu lg..

Td,aku terbaca kt FB Budiey,inform arini episod last..sibek..ok la ley tgk ending..slalu kalo aku follow citer,termiss ending..agak kecewa di situ yer..

Ok,ending citer ni besela,mesti epi nyer...Sume dpt ank,sume bahagia..Bla bla bla....(mls nk taip.korg cr jer sinopsis kt tenet)..Oleh sbb ketiadaan ms,saya mghapdet lelaju...ok,bye..


~~p/s:Skg follow citer Marimar,auuww!!!(gedik cm lagu dia tuh)..hik3


..xoxo..

Apr 5, 2011

Haiiya,so many things I hate 'bout you la....



I hate the way you talk to me,


and the way you cut your hair.

I hate the way you drive my car,

I hate it when you stare.

I hate your big dumb combat boots

and the way you read my mind.

I hate you so much it makes me sick,

it even makes me rhyme.

I hate the way you are always right,

I hate it when you lie.

I hate it when you make me laugh,

even worse when you make me cry.
I hate it when you are not around,
and the fact that you didn't call.
But mostly I hate the way I don't hate you,
not even close,

not even a little bit,

not even at all.



~p/s: sape2 yg igt or tau,sajak ni dlm citer 10 Things I hate About You..ermm,nk kate aku tersentuh coz ade persamaan ngn idup aku,mmg x r.mn nk ade boots2 tu sume..ki3..tp ms tgk citer tuh,feeling lebey ckt la..ntah,tibe2 tingat...Haish..


..xoxo..


Alahai Si Shopaholic

Rambang matela tgk tdg n bju online nih..ak nk order jer..tp laki ak duk jeling jer.Asal pgg laptop,tgk tdg,beg,bju..mn dia xmrh,ade byk g ak xpkai..dh ak bkn kje g,duk umah..kuar pn jrg2...bile ms nk pkai..tp bile dh nm nyer PEREMPUAN,gitu la lumrahnyer...



Boleh tak saya xmo tgk lg iklan2 itu sume????
|
|

|
|

|
mestila TIDAK!!!

Saya akn trus tgk n terliur..Gulp!!!



~~En Hasben"kritikal dh bini ak nih"...


..xoxo..

Hati Seorg Perempuan...


Yang dicari walau bukan putera raja, biarlah putera Agama.
Yang diimpi, biarlah tak punya rupa, asal sedap dipandang mata.
Yang dinilai, bukan sempurna sifat jasmani, asalkan sihat rohani dan hati.
Yang diharap, bukan jihad pada semangat, asal perjuangannya ada matlamat.
Yang datang, tak perlu rijal yang gemilang, kerana diri ini serikandi dengan silam yang kelam.
Yang dinanti, bukan lamaran dengan permata, cukuplah akad dan janji setia.
Dan yg akan terjadi, andai tak sama dgn kehendak hati, insyaAllah ku redha ketetapan Illahi..





Apr 3, 2011

Dream High



I dream high nan kkumeul kkujyo
himdeul ttaemyeon nan nuneul gamgo kkumi irwojineun geu sunganeul gyesok tteoollimyeo ireonajyo
duryeoumui kkeuteseo nan oneuldo heundeullijyo tteoreojilkka bwa naraoreuji motaneun eorin saecheoreom
jakku naega hal su inna nae kkumi irwojilkka naeditneun georeum han georeum georeumi dasi duryeowo jil ttaemada
I dream high nan kkumeul kkujyo himdeul ttaemyeon nan nuneul gamgo kkumi irwojineun geu sunganeul gyesok tteoollimyeo ireonajyo
I can fly high naneun mideoyo eonjenganeun jeo haneurwiro nalgaereul pyeogo nugubodado jayuropge nopi nara oreulgeoeyo
neomeojin nal ireukyeo jul yonggiga pillyohajyo meonjireul teolgo dasi ireona tto han beon ttwieogal yonggiga
dasi han beon nareul mitgo naui unmyeongeul mitgo modeun geol geolgo nae kiboda nopeun byeogeul ttwieo neomeulgeoeyo

~~Rap
Dream high a chance to fly high apeumdeureun ijen modu da bye bye haneure inneun jeo byeoldeulcheoreom nopi narabwa ni kkumdeureul pyeolchyeo boneun geoya
time for u to shine
ijebuteo sijagiya gotta make em mine ni soneuro irwoga mirael duryeowo hajima
ijen himkkeot jasinitge georeoga Destiny sungmyeongiji meomchul su eomneun unmyeongi jigeum uri nunape pyeolchyeojiji
igeon neoreul wihan whole new fantasy geureoni ijebuteo yeogi nae soneul jaba
uriui mokpyoneun jigeumbuteo hana kkumgwa mirae pogihaji anha jeormeum yeoljeong yeogi moduda Dream High

p/:sape2 yg nak karok lgu ni ley la refer kt sini yea..(akula org tersebut)...he3...tp jgn la coba2 nyanyi kt CC yea..uhuk3...

Apr 1, 2011

K-Pop Fever!!!!


Skang ni aku tgh menggilai K-Pop songs...
Terutamanya:

1.Dream High Ost
~~comey giler..


2.Shock-Beast
~~ganas giler..bkn brutal,tp macho...ehemm


3.Huh-4minute
~~fuyyo...hot giler dorg nih..


4.Genie-SNSD
~~tersgtla sexy...jeles aku tgk kaki dorg...sgt cantek ok!!!sile jeles jgak...




snow

nuffnang