Dec 9, 2011


Aku pasti punya masalah
Tiap kali ingin me...nulis puisi buatmu.
Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat
Dari kata-kata yang akan terkeluarkan.
Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu.
Dan hari ini kau menjadi isteriku.

Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar,
Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik,
Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit,
Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong,
Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta.

Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri,
Memang hidup itu tidak pernah ada jaminan keselamatan,
Bahaya, ancaman di mana-mana
Tapi selagi kau dalam dakapanku,
Aku berjanji akan menjagamu
Setiap saat dan waktu,
Setiap siang dan malam,
Setiap guruh dan hujan,
Setiap panas dan terik,
Setiap nafasku.

Aku sering menadah telapak tangan,
Dan memohon pada Tuhan,
Agar kau, bukan sahaja kau menjadi isteriku,
Tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta’ala

Isteriku.
Selamat datang ke hidupku,
Selamat menjadi isteriku.
Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak.
Selamat menjadi menantu ibu bapaku.
Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku.
Selamat menjadi keluargaku.
Selamat menjadi pelengkap hidupku.
Selamat menjadi separuh dari aku.
 
*credit to ShutterClick Photography
P/s:wahh..best giler..romantik seyh..bile la suamiku nk romantik cenggini..hu3..xpela..redha..

Dec 7, 2011

Kebelakangan ni,aku slalu jgak rs sakit kepala..selalunyer akan rasa berdenyut-denyut sampai nak termuntah..terus tak boleh bangun or buat keje langsung..sejak aku pregnant la..makin teruk..then ade orang cakap aku ni maybe migrain..mata akan senak/sakit terutama belah kanan..aku pon tak sure cox tak pernah g jumpa doctor lg..takde masa kan..lau aku sakit kepala memang kena baring and urut and sapu minyak angin satu badan..sampai berangin-angin la..

dapat MIL tukang urut memang syok..tapi sekali kena urut ngan dia,memang serik....saaaaakiiiit.....tapi lepas tu terus lega...selalu camtu..sampai aku naik segan..takut dia kata aku ngada-ngada lebey...tapi mak,percayalah..menantu mu ini betul2 sakit...hik3..paling kesian lau Aqil ada..tak terlayan dia..Sorry yer busyuk2 mama..

ok la..sebenarnyer aku tengah cari simptom2 or info sal migrain..sambil tggu ujan benti ni..nak blik xley..jalan sure jem gile..tak kose duk dalam kete lame2..so,jom tengok/baca/eja sama-sama....yokk...

 

Dec 5, 2011

OST OMBAK RINDU

Ombak Rindu–Hafiz/Adira

Adira :
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Hafiz :
Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Hafiz :
Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Adira :
Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hafiz & Adira :
Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Adira:
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Hafiz:
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Nov 30, 2011

mak-yang-tak-boleh-harap...

Penat giler blik kg..penat duduk lama ats bas..dari pagi bertolak dr Kelantan menuju ke Butterworth..pastu nek bas g KL..saje je nk sggh Pineng sat..pastu,dhla bas cam hampeh..lembab sesaje..BAS TAMBAHAN kan..wat do you expect Pn Harmida???ermm...


Sebelah aku adela 1 family..mls nk ckp bangsa ape..faham2 jela k..bawak 2 ank,sorg dlm setaun lebey..sorg g bru dlm 5 bulan..aku duk usha,tgk dorg pkai baju nipis,suar pendek lg..jgn kata nak pkai stokin ke hape,mmg takdela..mak bapak dia,aku xdulik sgt,tp tgk ank dia..kecik2 lak tuh..aku dh geleng pale..bkn ape,ksian kat budak tuh...

ak tgk xde bawak bekal susu ke hape...botol air masak jer..aku wat donno jela..aku tido jap,ak bgn sbb dgr ank dia nanges..tgk mak dia bg isap botol air tuh..ak jd ksian,trus pusing tgk luar tgkap..


tau la lau bas tmbahan...LAMBAT hokey!!!!yg 4 jam jd 6 jam..ak xpk ape..pk budak2 tuh..abgnyer ak prasan tak pkai pampers...baru staun lebih...boleh ke tahan kencing???tepiki jap..xpela..dia duk tidokan ank2 dia..tp budak mn tahan lau xmnum susu???stakat air kosong,mn cukup???gile ke hape mak dia...


pastu,aku tgk mak dia bg isap botol kosong kat ank2 dia...sbb air masak dh abes..mgkin bile bas benti jap lg,dia wat susu kot...*berprasangka baik*

Bile bas benti,bapak dia turun dulu..mgkin tak tahan nak ke toilet sbb lama duk ats bas..sejuk lak tu..aku smpai berlapis2 sweater..bayangkan la budak tu cmne...bile bapak dia naik,bawak air coke 1 tin..kot la nak wat susu anak,beli roti ke ape...ni tak..mak dia lak amik turn turun..anak dia duk nanges2 lapa agknyer..aku dah panas ati..nak jer sound..geram gile rasa...tak sayang anak ke hape dorang ni..

pastu,bas gerak dorang wat tak tau jer..anak dia lak kencing dlm suar...nak marah budak tu lagi..budak setaun lebih,tkn boleh tahan kencing lelame???kira baik anak dia tak kencing awal2...nanges pon slow2 jer...
kalo anak aku,mau 1 bas tutup telinga kalo lapa...dah anak dia kencing,dia boleh buka suar anak dia,and biar bogel mcm tu...biar tido..GILEEEEEE!!!!aku nak nanges rasa tgk..rs nk g tlg peluk,and bg kain kt anak dia..dhla smpai lewat malam...boleh biar camtu jer...aku mgucap byk2...xsggup nak tgk..aku doa biar dorg cpt2 trun,so ank dia tak sejuk sgt nt..and aku xyah tgk dorg cmtuh...mmg aku sedih...

Bile dorg trun,aku lega...tp duk terpiki2,mak dia akn bg susu ker???pkaikan suar ker???macam anak aku lak..mungkin sesetengah orang rasa benda ni biasa or aku jer yang kecoh..tapi aku memang tak boleh..cube korang bayang tgk, lau anak korang camtu??sanggup tak biar dorang camtu??

kalau kite buat anak kita camtu, jangan terkejut bla kita dah tua nanti, anak kita buang kita..bukan sebab takut benda tu terjadi baru kita nak jg anak, tapi kalau betul2 sayangkan anak, kita akan protect and jaga dorang betul..melebihi nyawa kita sendri..dorang kecik and tak tau nak jg diri, Allah dah amanahkan kita sbagai penjaga kanak2, so laksanakanlah amanat yg diberi tuh..darah daging kita sendiri..

sekian.

Nov 18, 2011

Takde ape nak post...share citer ni jela..nanti aku balik kg nak snap pic Aqil byk2..n tempek kat sini...
So,skg enjoy yg ni dulu...ok..

Menantu Bill Gates


Bapa: Ayah mahu kahwinkan awak dengan gadis pilihan ayah
Anak: Tapi ayah saya sudah ada pilihan saya sendiri
Bapa: Tapi gadis ni anak Bill Gates
Anak: oo kalau camtu oklah!
Kemudian bapanya berjumpa Bill gates
Bapa: Saya ada calon suami untuk anak gadis anda
Bill Gates: Tapi anak gadis saya terlalu muda untuk berkahwin
Bapa: Tapi anak muda ni bakal Vice president Bank Dunia
Bill Gates: oo kalau camtu oklah!
Akhirnya Bapa pemuda tersebut berjumpa dengan Presiden Bank Dunia
Bapa: Saya ada calon untuk Vice President Bank Dunia
Presiden Bank Dunia: Tapi saya sudah ada calon untuk Vice President
Bapa: Tapi calon saya ni adalah menantu Bill Gates
Presiden Bank Dunia: oo kalau camtu oklah!
Hoho, This is how business is done 

Berdua Bersatu-Forteen


Lagu ni aku suke dgr tang chorus dia..sangat2 puitis and best..aku kan jiwang..Mcm lagu nasyid pon ade..KRU copyright kan..Thumbs up!!!!

BERDUA BERSATU
 Kenapa cinta kita
Selalu saja diduga
Bagai ada tak merestu
Kita berdua bersatu

Atau mungkin kau dan aku
Ditakdir untuk berpisah
Walaupun melawan arus
Kita berdua bersatu

Seringkali ku mendengar
Patah tumbuh hilang berganti
Tetapi ku tidak mahu
Cinta selain darimu

Chorus
Jika denganmu salah
Ku tak mahu yang benar
Jika denganmu rebah biarlah ku tercalar
Walau dilanda badai
Ku sanggup kerna ku mahu
Kita berdua bersatu
Jika denganmu kabur
Ku tak mahu yang jelas
Jika denganmu hanyut
Biarlah aku lemas
Walau dilanda ribut
Ku sanggup kerna ku mahu
Kita berdua bersatu

Seringkali ku mendengar
Patah tumbuh hilang berganti
Tetapi ku tidak mahu
Cinta selain darimu

Ulang Chorus


Aku Maafkan Kamu

lagu yg agak catchy,xbajet lgsg abg jamal nyanyi...pape pon,best!!!

Aku Maafkan Kamu (Jamal Abdillah & Malique )

Aku minta maaf di atas segala perbuatanku.
Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan
Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan
Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku
Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati
Atas kepala murai sekawan
Mari kurambit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya
Kenapa awak tak pukul mereka?
Saya tak suka pada keganasan
Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta
(Alif)
Ada teratak di hujung kampung
(Ba)
Bawah cermin kopak ada kotak
(Ta)
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak
Ternyata kamu lebih suci dari apa yang kubayangkan


 

Nov 11, 2011

bile mak cek menceceh...

 Salam semua...

Fuyyo.....Dh lame gile aku tak meluahkan perasaan kat sini...tetibe rasa tak reti pulak..boleh??he3..Skang ni aku dah ada kt KL balik..keje la beb..opis lama aku..malu je kan..nak wat camne..dah rezeki aku kat sini..terima dengan rasa kesyukuran sangat..Alhamdulillah..

Wait...tetomey and En Hubby aku camne???ermm,terpaksa la separate dulu..Tetomey bucuk aku kt kg..umie aku jaga..nak bawak dia kat sini,susah..aku pon menumpang umah akak aku..takkan nak bawak dia..tido pon atas toto je ni..nanti cian la kat dia kan..En Hubby lak kat Pineng..baru nak urus pertukaran dia..hopefully cepatla..So,kami boleh bersama kembali....Amiin...

Tak sedih ker duk jauh2 camni???adooi..mau xsedih...ari2 mau nanges jer...igt Tetomey tu..dhla dia tgh nk pndai bejalan..main xyah ckpla...xpernah duk diam..sampai penat orang yg mnjaga..

tapi lau aku ade pilihan,aku rela penat janji ley tgk dia ari2...ley mandikan dia,tkr pampers,basuh dia poopoo..tidokn dia,main ngn dia..orang mmg tgk aku cm xde pape..tp dorg xtau bile bckp sal anak,aku jd sebak..kan aku bintang air mata...sob3..tp cover mst pndai..

ade sorg tu ley ckp kat aku,
"mama dia tak rindukan anak dia pon,ank dia je rindukan mama dia"...
Ouch..sgt2 terasa disitu..tp aku wat tak dgr jer...korg tau ke masalah aku???korg tlg ke kalo aku susah??korg tau k aku rndu gile ngn anak aku???xtau tp nk bercakap...


baju kuning,baju merah.....PIIIIIIIIRAH!!!!

Sape yg ade anak taula cmne perasaan seorg ibu duk jauh ngn anak..mmgla org kate,sygkan laki tgl2kan...tp dia ak xksh sgt...sbb dulu pon cmni jgak...tp anak mmg lain...so aku mmg tak phm ngn org yg xsyg anak dia sendiri...

anak kan amanah...so,kita kena jaga elok2..

Aqil adlh bnda plg bhrga dlm idup aku...

SEKIAN....

Aug 4, 2011

Aishiteru(menunggu)-zivilia



Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu



Sesuatu yang sangat sulit tuk ku jalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang ku berpikir cari penggantimu
Saat kau jauh di sana

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu ku curiga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan

Saat kau jauh di sana rasa cemburu
Merasuk ke dalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan



[*]
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat
Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku



[**]
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru



Ulang [*][**]



Satu sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah
Oo.. uoo.. lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai di sini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Ku mohon kau kembali



Kimita tuokukitemo
Kiminoi shuaguaratala
Shiniteruyo shiniteruyo



Ulang [*][**]



Wo wo wo.. a a ai aishiteru

Cinta muka buku..

Salam,
mesti korang pernah dengar lagu ni kan???rasa relax and catchy jek..well,penyanyi nye adalah pendatang baru dalam industri seni,secara tak sengaja menceburkan diri setelah upload lagu kat youtube..erm,macam Yuna and Ana Rafali kot..lagu pun dia cipta sendiri together ngan sis dia..umo pun baru 16 taun...talented kan...pape pon,layan...



Tajuk Lirik Lagu: Cinta Muka Buku
Artis/penyanyi: Najwa Latif
Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar petanda suruh aku terima kamu
ooh.. Hati ku rasa sesuatu..
Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
oohh.. Kenakah rasa itu..
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau renung tajam-tajam mata aku
Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu Oooo…
Ini cinta remajaku
Dan pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo…
Itulah cinta yang satu, cinta di muka buku..
Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita beri peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa
Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata cinta
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta
Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja
Pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju Oooo
Itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku


Selamat Menyambut Ramadhan al mubarak uolls...

Salam,

walopun dah masuk ari k 4..still not too late kan..

erm,lama rasanyer tak update blog ni..xde masa sangat..tambah g,Aqil dah nak pandai merangkak..at 6 months..hai,cepatnyer masa kan..aku nak kena monitor dia betul-betul sikit since dah pandai 'tolong' mama dia mengemas umah dan mop lantai...macam majlis bandaraya pon yer..ape yang terjumpe,sume nak bawak ke mulut..

aku memang selalu lari 100m and lompat pagar...(kan dah wat pagar xbagi dia ke dapur)..aku tinggal dia sorang,tibe-tibe senyap tu adela benda dia buat...memang kiut la budak2 nih..

ok la..rutin aku di bulan pose ade sikit berubah la..nak kena masak sahur...buka g..Aqil nak kena siapkan bubur dia...Owh,skang ni aku masak bubur nasi sendiri..nurse tak galakkan bagi nestum tu coz banyak gula..So,keje aku bertambah la lagi..xpe,janji dia sihat...

Sebenarnyer,walopun aku skang ni fulltime housewife,tapi still busy..nk kena urus kuarga..lagi2,ade anak kecik..wat pe pon,kena utamakan dia dulu..Aqil lak xley lau xde orang..mula la nak bunyi...lau tengok je muka aku and En Hubby,tengok kaki pon jadila,dah sengih2..ingat orang nak amik dia..he3...aku suka gak usik dia...he3...gerams..comel sangat..

tapi aku tak suke la..bile kuar,kadang2 ade benda aku lupe nak bawa..terutama barang Aqil..susu ke,puting ke,kain lampin ke...mula la En Hubby nak bebel..(Amboi,dah pandai yer skang...)

Korang bayangkan,kalo tiap kali nak kuar,aku nak kena siapkan Aqil,wat susu,pakai baju,barang2 dia yang nak bawak,pastu,aku nak siap aku lagi..En Hubby rilex2 jer..yang duk bekejar aku la.dia tau nak cepat jer..abes mekap aku tu,bile nak test nyer??semadang je kuar muka pakai bedak jer...tu,tanya cam aku ni duk umah xde wat pape...geram nyerr...ape,ingat suriumah yang duk kat umah ni xde keje sangat ker???

nak jer aku wat cam dalam fb tuh..anak xmndikn,umah xyah sapu,nasi xyah masak,baju xyah basuh..nantti dia mesti ingat kita tak sihat..baru dia tahu betapa huru-hara umah kalo bini xwat keje...appreciate la sikit...

nak berehat jap pon,jarang2 dapat..dah siap masak nak kn layan anak g..lau mengantuk,anak tak tido,xley tido lg...kasih ibu kan...xpe..just,bapaknyer kenala paham..
nak kena lecture dulu baru paham..

lelaki oh lelaki...

Jul 21, 2011

Kek Choc istimewa...

Salam,

Hai,semenjak dua menjak ni aku memang liat nak hupdate belog..ntahla..nak kata bz,memag takla..tapi banyak benda lain nak wat..dah Aqil tak sehat..naik risau aku and En Hubby..yela,Aqil tak pernah tak sehat..bile dia demam,aku jadi blur..g hospital,sume benda lupa nak bawa..tapi,Aqil demam2 pn,senyum g kalo ade orang tegur dia..sweet boy...anyonyonyo cayang mama ni...

ok la..sementara nak tunggu abang ipar aku balik dari Lebanon,MIL aku stay umah aku..sambil jalan2..dah lama dia tak datang kan..So,bile BIL aku sampai KLIA,dia nek bas lak turun kat Butterworth..(dia army ok)..tengok beg dia,amek koo...bapak besar...dahla beg penuh kete..bonet toksah citer la..mmg dah penuh..

rupe2nyer,banyak barang dia borong..sampai sume orang dapat..pak cik k,tok sdara k...2 pupu k..org kg sebelah x r...melampau la tuh..he3...syok tul..dia kata barang sana murah..tapi kualiti kena pandai pilih la..dia beli jubah,tudung,shawl,cokelat,perfume,minyak attar,tasbih,sabun,minyak zaitun,kismis,air zam zam,kurma,hiasan kat dinding,etc..aku dapat banyak jugak coz singgah sini dulu kan..En Hubby lak,semua nak cekau..tak malu btul...

Dia sempat wat umrah sekali..murah lak tuh..hanya USD$5++ kot..duit kita dlm RM1300 camtu...syok tul..
balik2,poket penuh...sume nak ape,dia bagi..En Hubby dengan selamba mempau kaw2...aku lak yang naik malu...tu baru duit+elaun dia utk setengah tahun...dia cuti jap jer..raya kat sana..balik Mesia bln 10 ni kot...

ok2..abes citer dia...nak citer sal kek choc...aku pernah wat kek choc bawa blk kg..MIL aku ingat aku gune yg segera nyer,,tinggal nak bancuh tuh..no3...aku bancuh sendri ok..So,dia rasa sedap,and suruh aku wat..since oven aku dah xde(aritu pjm jer),aku tak ley wat..balik kg pn jap2..xsempat nak wat kat kg...

2-3 ari lepas,dia suh buat..siap dah beli bahan2...aku ingat nak cancel coz adik ipar aku dah beli kek besar smpena beday wife dia...So,aku wat la cepat2,coz bekejar nak balik Pineng lak..gune resepi MIL aku..sebab simple...resepi aku kena taruk susu pekat...

alamak,banyak lak masalahnyer...dengan mixer la,oven la..aku memang paling tak suke gune oven yang cam microwave tuh..ade api atas,bawah...leceh and aku memang fail hokey!!!umah aku pn memang camtu.aku suke oven bulat tu jer..kek pon nek elok jer...lantak la..aku tau,kek ni kalo jap tutup jap buka,jap kecik jap besa api dia,memang kek akan bantat...Haaa,memang pon...Ni jatuh maruah diri aku ni..hu3...

dah masak,kek ok,tp tak naik sangat..dah aku siap2 nak packing barang...MIL aku suh wat topping lak...Adooi....nak jugak..cari susu pekat xde...coklat masakan memang takde la kan..dah,aku gune buttercup and serbuk koko jer...dah pahit lak kek tuh..rasa nak berlari ke langit jer...dugaan sungguh...rasa time tu nak masuk keta,dan segera bertolak...maaalu.....kek bantat+pahit....

MIl kate,xpe...adooi...dia suh aku wat biskut lak utk raya..total,9jenis semua...ok,jom kira ckit..dah dia nak 9 jenis..umah aku pon mesti la nak kena ade jugak..dah raya kat Pineng...umah Umie kat Kelantan pon nak kena kirim jugak..takkan adik aku balik kg,aku tak kim pape kan????agak2,aku dah ley stat wat dari skang ke biskut???hu3...satu lagi,aku memang tak suke wat biskut sebenarnye...leceh...aku lak cepat boring..tulunnn....

dengan Aqil lagi..bukan ley nak tinggal..kang jaga dia,hangus lak biskut tuh...masalah tul la...xpela...

Tawakkal+redha+usaha.....Harmida,bertabahla....ohhh......:'(


p/s: memang aku takkan letak pic kek yang tak semenggah mana itu!!!


Jul 11, 2011

cerita di bilik bersalin..entri berjela..(2)

Salam,

Arini bangun awal cikit coz nak kemas umah..jpg MIL sampai..hu3...dah siap kemas,kejut baby Aqil nak suh dia minum susu,tapi sedap tido tak mo bangun..like father like son....tido pon same je gaya..ermm..

ok..sambung citer dibilik bersalin yer...

pas aku dah siap dijahit,dalam kul 4.25ptg camtu(sebenarnyar bukan lama camtu proses jahit,dorang g berjalan n wat keje len dulu,bagi aku rehat2 dulu)...

masa ni dah tak rasa sakit..dorang datang bagi balik baby kat aku..coz dorang cakap takmo senyap..nanges jer sampai biru..aku tengok kaki baby cam biru..aku tanya dorang nape..sebab sejuk kot...dia xbiasa g suhu kat luar ni..So,aku peluk dia erat-erat..bagi nenen baru dia senyap..dorang tolak aku kuar..kira cepat jugak aku bersalin..setengah jam je teran...ade orang,sehari semalam..

masa dorang tolak aku kuar,En Hubby tgu kat luar coz nurse tak bagi dok dalam masa dorang nak jahit...Erm,lagipon,en Hubby pon dah nak pengsan..mabuk darah...dia cakap,kang ade dok katil sebelah aku,pengsan...hak3...

dah register bilik baru(En Hubby request coz wad lama sangat tak selesa),api aku xtau...tu pelik tengok dorang tanda wad lain..malas nak tanya...aku tengok suasana wad lain..lagi cantik and selesa..wangi jer.xdela crowded cam wad aritu..wangi jer...me loike...pastu,kat pintu wad,tengok muka En Hubby and Umie...time ni rasa sebak sampai aku nanges...tapi cepat2 cover,kang nurse ingat aku sakit...ada yang kena masuk bilik bersalin balik...taknak aku...tapi memang touching tengok muka dorang..dorang senyum je tengok aku,tapi muka En Hubby ade senyum2 malu+cuak+nebes...tu wat aku terharu...tak sangka dah ada baby,and sume selamat...bile dia datang peluk aku and baby kat katil,rasa nak nanges sungguh2...tapi malu kat Umie..

ermm,macam la umie aku tak tau perangai aku..sensitip lebey..hai,ape pon tak boley....hi3...aku pon cepat2 ubah topik..tanya sal wad baru...lau duk layan feeling,memang la akan nanges...So,En Hubby sempat bisik kat tinge,say thanks coz bg dia baby...ni nak emo lagi..pastu,aku suh dia tolong itu ini..sikat rambut ape sume..makcik2 yang teman anak dorang pon datang tengok baby aku..dalam wad ni,ramai yang tak bersalin lagi..ade yang dah berhari2 kat situ...ade sorang tu,siap request nak czer coz takut and tak tahan..dia dah masuk ubat 3 kali...tapi jalan tak buka juga...dia nanges2 la kat mak and hubby dia..tapi doc taknak...sebab dia xde masalah,cuma jalan jer lambat buka..dia takot sakit...anak pertama kan..pastu,dorang dok tengok aku duk gelak2 walopun baru kuar LR...boleh jalan2,tapi sopan2 jela..tengok aku berselera jer..nak air,duk bersembang ape..

tu la kelebihan beranak normal...lau operate,still lagi tak larat or tak sedar..ubat bius kuat..sakit pon lebey..kuar wad pon lambat cikit...aku kalo xde pape,soknyer dah boley kuar...best2...cian la kat umie..dia tak tido sangat..yela,xde katil kan..sibek sebelah xde orang..dia tumpang rebahkan badan jap..orang tua,mestila lenguh2...memang sangat kesian tengok dia..kang,naik lak darah dia...tu pon,nurse dah bising...cakap xley..bukan nyer tido,rebahkan badan jer..takkan nak tido atas simen...aku suh dia tido sebelah aku,dia yang takmo...sayang umie selamanya...

risau lak kot baby aku dapat kuning...nanti kena tahan wad lak...sibek tak...soknyer,datang doc laki yang muda+ensem+sangatperamah+kelakar...ingat nak check aku..nebes dah ni...rupenyer check baby...Fuhh..mlu dowh...dia check baby..janung,sume la..dia kate,baby lulus..ley kuar dah..maknyer xtau la..bab bukan dia yang check..dia duk cium baby aku tuh..tya nama bby.aku gitau la Aqil..dia xcaya..takkan la seketul jer..orang skang sume nak berjela..aku gitau la nama penuh Aqil..dia kata,kan betul tekaan dia..sweet kan..bertuah sapa dapat dia...Opps,rasa cam tak kawen g kot...

pastu,aku dipanggil doc pempuan muda..sangat cantik and sejuk mata mandang..sopan sangat..putih...memang jeles tengok..dia nak check,lau ok sume dah boleh kuar..aku and kakak ni tgu..time nila orang maintenance datang nak betulkan ekon...hepp..takkan aku nak terkangkang depan dorang...So,aku tunggu sampai dorang siap wat keje..Doc pon paham..

dah tu,Doc suh aku naik atas katil..ingat dia nak check luka and tempat jahit camtu jer...rupenyer kena seluk lagi...boley bayang tak????tempat yang kena jahit,kena seluk lak???dia dok godek2 kat dalam..kuarkan darah nifas.dia kata banyak g xkuar..suh banyakkan berjalan..Wohooi,aku sampai pegang tangan dia..cakap sakit...dia pon kuarkan tangan...giler..aku punyerla mandi and jalan slow2 jaga tempat jahit,takut terputus benang tuh...dia selamba jer seluk..giler sakit...tak tahan dowh..

pastu,dia kata tengokla kalo aku ley balik arini..baby dah lulus,takkan maknyer kena tahan???hadooi...
dalam kul 12 lbh,nurse datang bagi borang and buku rekod sume...

Yeayy!!!dah boleh balik..happy sangat....En Hubby cepat2 settlekan uruasan..Aboh aku pon sampai ngam2..sdara En Hubby pon sampai elok je ngan kitorang nak check out..aku g tukar baju dulu..bile kuar dari pintu toilet,tengok En Hubby tgu ngan wheelchair..terkejut gak..dia kata,umie suh dia amik aku kat toilet..hai,semalam and pagi tadi aku jalan kaki jer...bukan jauh mana pon..aku tak mo naik...En hubby duk paksa..alahai,kang majuk lak orang tua ni..aku malu kat nurse nak naik..naik jugak la...dia ley wat cam nak race..gilo..mau kena marah ngan nurse tuh..sampai kat katil,kitorang duk tergelak...

makcik2 katil depan tengok jer...kata aku nampak sehat.tak cam orang lain pas bersalin...duk tersengih je manjang...memangla...rasa happy ley kuar...sampai kuar pon,ade orang tegur lagi..kata aku nampak sehat jer..Alhamdulillah la kan...well,aku kuar kul 1..best nyer rasa time tuh...dah hilang dah kerisauan..berpantang di rumah,won't be as bad as hospital la kan???

cuma jadual tido berubah la...sebab baby berjaga dari malam sampai pagi..aku lak nek stress..tu pun gilir2 ngan umie and en hubby...tapi,selalunyerr,lau baby nanges,umie akan bangun jugak..

dahla aku takley bf lagi..nipple luka..baby tu tak reti nak isap g..dahla susu bengak..memang tak ley bersentuh..kena baju pon skit...tapi umie suh bagi gak..sampai aku naik trauma nak bf..sakit,sampai beriar mata aku tahan..sebab nak bagi baby minum..tu pun xkuar sangat..susu tersumbat..aku xurut lg..

nak perah,sakit giler woo...dah urut,ok la..susu kuar banyak...sampai aku kena tukar baju setiap sejam..lencun..kena alas towel..aku terpaksa bagi susu formula dulu kat baby..nak bagi sembuh dulu luka kat nipple..BTW,masa urut breast tuh,memang perit yang amat...ngan urut perut..kaw2 mak bidan tuh urut..ngeri giler ingat balik...sibek baby ok je ngan susu formula tuh..aku pon lega..tapi time tido dia nak nenen jugak..nak bagi dia lali2 n tido...dah lelame baru ok..tapi still kena bg susu formula..selang seli..baby aku kuat susu...

camtu la ari2..xcukup tido..selain tuh,sume ok..luka pun cepat kering...tali pusat Aqil je lambat tanggal..10ari baru tanggal..ngam-ngam ngan kenduri cukur jambul dia...he3..aku dah risau..orang lain,4-5 ari dah tanggal...xpela...janji dia sehat....

**END**



Fadlan Hazim (V.I.P) vs. Vic Zhou (F4)

Salam semua,

Baru-baru ni aku tertengok Muzik-muzik TV3...pencalonan group baru iaitu V.I.P,artis naungan KRU..Ni salah satu group Kpop wanna be la...tapi untungnyer,group ni memang best..boleh la setanding ngan Kpop..lagu-lagu KRU memangla catchy kann...group members lak sume stylo-mylo..

dalam ramai-ramai,terperasan ade sorang mamat comey...Eh,biar betul dia ni comey..memang sebijik Korean retiss gituh..ke mata aku yang kebulur???sekali,memang betul..

So,aku google sal dia..Erm,muka dia mengingatkan aku pada anggota kumpulan F4 yang meletop dulu tuh...Vic Zhou...ha,jangan tak tau..aku peminat fanatik dorang dulu tau..tanyalah pape,sume aku tau..siap hafal ko..Subjek Sejarah bukan main liat nak hafal...he3..

memang ade iras-iras..tinggi,muka,rambut...memang hampir sama...woow..menarik nih...cer kome tengok sendiri...same tak????


FADLAN HAZIM



V.I.P



VIC ZHOU YU MIN







Tul kan????very de same....


cerita di bilik bersalin..entri berjela..

Salam semua,

Erm,aku baru jer berkunjung ke belog Makbed..sangat seronok yer..tambah-tambah g bab dia bersalin arituh..teringat lak time aku kat LR dulu..erm,5 bulan lepas yer..takdela lama sangat kann..

ni nak citer jugak ni..untuk sapa-sapa yang bakal jadi ibu ke,yang dah jadi ibu,ley share pengalaman ok..

Oleh sebab aku anak pertama,memang tak tahu langsung sal proses bersalin ni...sakit camne,tanda camne...memang no idea langsung..risau jugak..kot nanti ingat sakit perut nak poo poo,rupenyer nak beranak..kann...x pasal-pasal bikin panas....ha3..

Baby aku lak,cam xmo kuar..Doc risau kot baby dah tertelan poo poo dia sebab air ketuban dah sikit..akan membahayakan baby la nanti..yela,poo poo tu akan jadi racun la kat dia..(yeke??)

dah kena masuk ubat..kakak-kakak sebelah duk bercerita,kalo kena masuk ubat sakit...aku pun wat-wat tak dengar la..seramm..kan kena berkejar lak aku kang...hik3..kul 5 pagi,aku dah kena bangun..sebab doc akan datang awal..dalam kul 6..so,nak kena mandi dulu..nanti masyam2,doc pun xlalu..he3..

tapi,sebab doc bad mud aritu(boleh lak???),dia datang awal..kul 5 dah sampai...giler..tak sempat aku nak mandi..naseb ko la doc...ingat ko je ade angin???tengok muka nurse sume cam pucat jek..yela,doc kanan kat sepital tuh...

terus panggil aku and dak sebelah katil aku..tapi dia g wat CTG(yang check baby nyer jantung) dulu...aku terus masuk ubat..masuk dalam bilik,aku tengok takde tangga nak panjat katil..tinggi lak tuh..aku men lompat jek.."hai,awak men lompat je atas katil tuh???"tetibe doc tu tanya..dia pun terkejut..misi sikit nyer ramai dalam bilik..tapi sebab sume cuak ngan doc,dorang lupa kat aku...aku sengih jela..pastu,doa dah redha jela dorang nak watpe..dah sinsing lengan baju bagai..dah tau la dia nak watpe..menyerah jela...tetibe,"ok..next"....

hah,dah siap ker???"ok,awak jangan berjalan sangat tau..pasni,g baring kat katil..jangan bangun dalam masa 1 jam..xley g toilet ke hape..."

owh...sibek tadi sempat g toilet...ok la..rehat2 kat katil...pastu,dorang nak pecahkan air ketuban lak..aku masih lagi blur and menyerah jer..xde pengalaman kan..tengok doc tu pegang alat panjang...risau aku..tau-tau,dia dah masukkan..bile dia suh aku bangun,darah penuh kat lantai and kain aku..aku cam panik la...

nurse tu cakap xpe..suh jalan slow-slow and pakai pad..OMG...banyak nyer..perut dah memulas-mulas..

agaknyer dah kalis,tu yang tak rasa pape..asyik kena seluk jer...huhuhu...pastu,g wat CTG lak..ni yang aku tak suke...duk diam sambil pasang alat tu(cam pakai belt) kat perut..dah la tengah sakit..rasa cam nak tendang katil jek..panas sejuk panas sejuk je aku rasa..jap nurse datang..."eh,tak cantik graf ni..awak cuba duk mengiring lak"...aku pon akut la sambil muka berkerut tahan sakit...

dia pon blah g bersembang....poastu dia datang balik....:"eh,x cantik jugak ni"...dia pun usap-usap perut cam nak kejutkan baby..."awak sakit ker???"...hello.tengok muka aku cam happy ker??mestila sakit...aku senyum jer..tak mampu bersuara....

"Selawat,baca doa...graf awak x cantik ni..kalo elok,trus leh masuk LR...bape minit sekali sakit??kerap ker???"..

aku pon xsempat nak kira..baru dah tarik nafas hilang sakit,dia datang balik...aku angguk kepala...pastu,dia blah lagi...

aku rasa tak tahan sampai rasa nak menjerit panggil doc suh bawak aku g LR...menyampah ngan alat tu lagi..wat aku rasa susah nak bernafas...tengok dorang syok bersembang and bekfast..sangat2 jeles...pastu,dalam kul 11,dorang suh aku g bekfes..mihun goreng...ak sambil sakit2...takde selera..kak sebelah aku lalu mkn,siap suami dia g beli nasi bungkus g kat dia...memangla bab dia operate sok..xde rasa sakit la..

tengok aku tak sentuh mihun,nurse tu tya aku napa aku tak makan..aku cakap,tak lalu..sakit perut..time ni,umie and hubby aku tak sampai g..dorang lau datang pon,bukan ley masuk..kul 12 br ley masuk..nurse tu suh makan jugak sikit coz nanti nak teran xde tenaga..aku minum and makan sesuap jer..memang xley telan..aku baring...mak aii,makin mencucuk2 lak sakit..macam orang duk pulas pastu tarik ko punya urat perut tuh...fuhh...aku banyakkan selawat and tarik nafas...duduk bersila atas katil..

kul 11 lebih,darah makin banyak kuar..g salin pad lagi...nurse datang check..aku cakap,memang sakit gile and contraction pon kerap...so,dia nak bawak aku g LR...aku sempat g mesej hubby gitau dia nak masuk LR dah..kawan-kawan pon ade mesej..tapi tak sempat reply dah..sakit lagi...

aku nak pilih baju baby andd barang nak bawwak masuk LR..baju pun tak jumpe...lama aku duk kat tas lantai..mula-mula berdiri tepi katil..sakit gile,aku duk mencangkung...tak tahan,aku bersila atas lantai terus..dulik hape...cari baju bby pon xjumpe..aku men amik jer...jadi blur...

ingatkan,nak bagi aku duk atas wheelchair...rupenyer,aku kena jalan kaki jer..orang len siap atas katil..wheelchair..apekahhh????

sume orang tengok je aku jalan senget2 pegang perut...comel agaknyer...he3...ha,galas beg lagi..

sampai jiran katil aku pon tak tau aku masuk LR..cam nak g toilet je kot..lau nek wheelchair tu,konpem la nak beranak kan...

umie aku sampai kul 12 lebih..tak sempat la..aku dah masuk LR...masuk LR...ramai jugak...ade yang tya..nape dia dah bawak masuk ke sini??bilik takde kosong ni....

ha,jangan nak suh aku patah g wad balik..aku lempang sorang2 kang...ingat memain ke sakit ni woii???

dorang suh buka sume baju...yer,,sume..pakai baju dorang yang seksi itu....belah dibelakang..paras lutut..aku was2..bilik tutup tak tutup je ni..segan lak...aku teragak2...nurse tu cakap."ha,buka semua...pakai tu jer"..

OMG..tawakal jela...pastu,aku dengar dorang sembang...."nanti bilik last tu keluar,bawak yang ni masuk situ"..wait2...maknanya,aku akan bergerak dari blik 1 ke blik 10..jauh tuh..takkan nak catwalk+freeshow??ingat body cam Gisele Bunchen k???dahla kembang sana sini..ok..aku pakai ken batik dulu kat dalam..ala2 berkemban..belah luar baru aku pakai baju depa..cover la sikit..dahla doc laki muda+ensem2..cett...

masa nak masuk blik tu,bertembung ngan orang yang baru beranak..rupenyer jiran aku..dia masuk kul 5 pg lagi..tgh ari baru kuar..ank dia 3.5kg..

dekat kul 1,sakit makin kerap..check jalan,baru 1 cm..nurse pelatih cun n muda2 semua..peramah la..tanya macam2..sampai tak terjawab..tapi kalau nurse senior,mau aku kena plaster mulut...tya itu ini..bile nak bg ubat??bila nak buka wayar??bila nak masuk air??agak2 bape jam bersalin???

dah dorang pasang lagi alat CTG tu...ohohoi..memang aku fedap la..sakit ni perut aku pakai menatang tuh...tahan jela..kembang kempis idung aku...kering lak tekak..ha,tadi orang suh minum and makan puas-puas,xmo...kan dah xley minum..sendiri tanggung la..

dorang nak panggil En Hubby,tapi biar dulu...suh g solat zohor dulu..mungkin aku pun lambat g..baru 1cm..dorang cakap,1cm=1 jam...so,9cm lagi kena tgu,=9jam lagi????Oh tidak...tak tahan dah ni...

nurse pelatih cakap,dorang akan bagi ubat tahan sakit...aku lega sikit...pusing kot ni tak kena..kot tu tak kena..haisshh...aku duk baca Surah Al-Fill kalo tak silap..nenek aku cakap,untuk bagi jalan cepat buka..selawat same..pastu,doc datnag check lagi..bukan sorang,4 orang ok...campur doc baru kot...ade yang laki muda,alim lagi..dia xmo tengok..aku pun jdi malu..aduhh...sibek doc yang jaga aku tu pempuan..muda g..

"eh,dah 8cm nih..betul..dia pun check skali lagi...erm,7cm..."..Dalam masa 1/2 jam..Alhamdulillah...So,aku xyah tunggu lelama...BTW,aku takde amik Salindah yer...orang cakap,kalo amal salindah,jalan cepat terbuka..xtau la betul k tak...minum air selasih jer...

masa dah sakit,tengok2,muka en Hubby depan mata..lega nyer...rasa hilang sakit jap...rasa nak peluk and nanges...dengar orang sebelah duk teran..sambil pasukan nurse and doc dok bg support..cam orang sorak gol bola...betul ni..aku tak tipu...meriah sungguh...si pesakit tu pun menjerit sakan..

aku camtu jugak k jpg???hu3...En Hubby baca doa hembus kat ubun2 and tinge aku..rasa lega sangat,tp still sakit yer...aku duk genggam and ramas tangan dia..sampai berkerut muka dia..tu pun aku dah control..lau tak,mau lagi teruk aku genggam...

dalam kul 2 laaku rasa perut keras tetibe..and otomatik rasa nak teran...."Doc,saya nak tean dah ni...",aku gitau doc..

"hah,yeke??ok..awak mengiring sambil tangan awak pegang buku lali,pastu teran...ni nak bagi senang and cepat la"...

aku tak pernah tau lak cara teran camni...wat jela...En hubby tolong aku sama...2x teran,tak berjaya..susah la...pastu,doc tu suh kangkang cam proses bersalin biasa...banyak kali jugak aku teran...tapi xboleh..sampai aku give up and nak request operate coz dah tal larat...takut bby lemas lak..

tapi doc cakap kepala dah nak kuar..cuma aku stop push,so dia masuk balik..kena teran abes2 bagi kepala kuar abes...aku lak,xcukup nafas...en hubby la,dok bisik kat tinge suh aku try lagi..aku dah tak larat nak pegang,dia yang tolon pegang kpala aku...ntah..cam ade semangat baru..aku try push...putus nafas,aku cepat2 sambung nafas lagi...(sume tips2 or cara yang aku hafal hlg,dah sakit..sume melayang)...doc tu suh En Hubby tengok kepala baby dah nampak..rambut dia hitam.of cosla..darah penuh atas katil tuh...

En Hubby cakap sikit lagi sebab dah nampak bby...dia kata,berusaha la demi bby..tkut lame2 bby lemas...dah dia kata camtu,aku terna sekuat ati..tapi,sore aku langsung xkuar..xde menjerit2 bagaii...ntah..jadi tersekat bab xde tenaga sangat dah...hah,tetibe Doc cakap,"ok bagus2...kepala baby dah kuar..tinggal badan dia jer...awak teran sekali je lagi..."

ha,biar betul??kepala dah kuar???aku tengok En Hubby angguk kepala...aku jd semangat g nak teran..baru aku stat nak teran,rasa baby tu kuar dah..langsung tak sakit...pastu,rasa perut aku kempis...and dengar baby nanges...Alhamdulillah...macam tak percaya..En Hubby terus cium dahi and peluk bahu aku...dorang terus selimut and tunjuk kat aku..tya baby ape????mestila boy..ade BIRD...comei nyer anakku....rsa touching giler..pastu,En Hubby amik and azankan dia..pastu,nurse amik nak mndi...bagi kat aku balik coz suh bg nenen kat baby...aku tak reti...nurse pon xcakap pe..belasah jela..bile senior dorang datng tengok aku BF baby salah,dia ajr..pastu dia jerit tya sapa yang jaga aku???nape tak ajar aku???cian lak dak tuh,,dahla comey je ngan eye-shadow kuning+pink dia tuh...

dia tya aku nak air k???dia watkan air milo..dahaga gile..abes segelas yer,walopun milo tu tawar..baby lak dia bawa g inject..dorang sambung jahit tempat luka(perinium)...OMG....sakit gile..lagi sakit dari beranak...tak bius ape..siap benang putus and kulit terkoyak g..ley cakap aku tak makan sayur...padahal,aku wajib makan ulam ari2...pastu marah aku xduk diam,dorang susah nak wat keje...kalo dorang pn,mesti la sakit..bongok tul..ade sorang tu datang bergosip tpt aku..siap wat muka g,"ei,nape camtu sekali??"

ha,kalo aku ni tak saki,lame dah aku sumbat selipar jamban dalam mulut dia...bukan nak bg semangat ke hapa...jarum bukan kecik,besar,cam mata kail tuh..siap tengok dia duk gunting benang hape..bagi baby lak aku pegang..ade tercampak baby ni kang...

lama gile aku rasa..nurse pertama jahit,aku xdela sakit sangat..dia pon wat cepat jer..tetibe ade hal nak g sekolah anak dia lak..suh nurse len amik alih..dia la yang menyeksa *toot* aku...sakit gile wei..lembab lak tuh...salahkan aku lak tuh..ok,bertabah jela...dah siap,nurse pelatih yang tolong pakaikan pad sepital...bukan pad kita beli tuh ok...ni khas utk org dlm LR..ade tali gitu..

to be continued...

ok..nt aku sambung lenkali..bile aku rajin...



Jering rebus...

**pic credit to En.Google

Salam,

hai,lama betul xhapdet belog.dapat penyakit 'M'...lau dah update,sampai 2-3 entri sehari..lau dah malas...erm,camni la..berhabuk seyh..he3...

ok la..tadi tengok Buletin Utama TV3,ade citer sal jering rebus kat Terengganu..Ish,terliur pulak..dah lama tak makan nih..bukan senang nak masak..kena orang yang betul-betul pro and ada pengalaman jer boleh buat..kang tak pasal-pasal tak ley kencing(orang tua-tua cakap)...

tapi,memang sedap la..kalau korang tak pernah rasa,mesti cam pelik and imagine bau dia kan..tapi lau dah rebus,dah xde bau tuh..ade rasa lemak-lemak jer..pahit and kelat pun takde..makan lak ngan kelapa parut yang digaul dengan gula dan garam...wooo...memang syiokk makan..kalau kat kampung,makan atas pangkin petang-petang sambil bergosip..kena lak ngan air kopi...terangkat oo.

sapa yang tak try,sila la try..memang tak rugi..makanan tradisional lagik kan..

^___^

Jun 19, 2011

Hepi Father's Day..


Salam..

Arini 19/06/2011 bersempena ngan Hari Bapa kan...dah Hari Ibu celebrate,bapa janganla dilupakan..kang kecik ati dia..tambah g Aboh aku..memang selalu jeles ngan Umie..kalo aku kol enset dia,tapi nak cakap ngan Umie..bengkek je dia..bukan aku sorang,sume anak-anak dia camtuh..bek laki or pmpuan..hahaha...

yela..aku tak reti nak sembang ngan dia kalo dalam fon..
takkan nak gosip-gosip or nak tanya sal baju ngan dia??tul tak??
ermm..tapi,we still love u Aboh..ur the best father we ever had..
tak pernah sekali pun dia pukul aku walo senakal mana aku..
yang selalu bagi upah Umie aku..ki3...lawak sungguh kalo ingat balik..
mencicit lari kalo tengok Umie aku datang bawak penyapu ke hape..
sape suh tak dengar cakap..bebudak...besela kan..
nanti Aqil dah besa..lau ade rezeki,ade adik-adik dia..camne la aku nak handle...

Kagum pada mereka yang bergelar ibu bapa yang penyayang dan berjaya mendidik anak mereka..
hopefully aku ley jadi cam dorang..ley jadi parents yang dikagumi oleh anak-anakku...
dan menjadi inspirasi dorang..cewahh...

kepada En Hubby,aku dah wish awal-awal g..dah dia duk muncung jer..
Ha,hamik2 nak sangat..ki3 *i'm dead kalo dia baca ni*

takde hadiah aku bagi,just kasih-sayang,dan kesetiaan...*P.U.I..........puiii...cakapla ko kedekut*
hahaha..

Sebenarnya,tu adalah ayat aku tiap kali beday sape2 yang aku wish,and tak dapat nak bg adiah...
paling kerap sekali,my Aboh la..kalo tepon wish,mesti dia tanya,"mana adiah???takkan wish jer??"
aku jawab...

"ade...adiah paling mahal sekali kat dunia...yang tak ternilai ngan ape pun...
KASIH SAYANG...."

memang kami just joking,tapi jauh disudut hati...itulah yang sebetulnyer...
and aku harap anak-anak aku nanti akan bagi jawapan yang sama..
adiah tak penting,yang penting kasih sayang and ingatan...
ehh,ehh,kalo dah dorang nak bagi aku amik jer..he3..
rugi la..kan kannn???

peace....*_^

p/s: Opps,malam ni kena kol Aboh..tadi tak sempat nak kol.. 


Jun 18, 2011

Penat tipu ke,penat betul??

Salam,

Hai,tetibe datang angin kus-kus menyebabkan sindrom kemalasan melanda..malsa nak hupdate belog..sbb xde ape..tapi,aku janji nak post pic SOTO kan??
memang aku masak soto arini..tapi takde daun bawang n daun sup..jadi tak cantik gitu..tak berseri..aku pun xde mood nak amik pic..
So,makan dan buat bodo saje..he3..

Renyah jugak nak masak soto ni..walopun simple..tapi sebab aku kan ade sibudakkecikyangcomelitu,kena pantas la..
xley nak berangan-angan kat dapur..
Ha koo,campak situ,yang ni tumpah ke lantai..tepung bersepah..ha3..gilos..
tapi nak makan punyer pasal..
nasi impit aku dah wat dari semalam..saje try wat sendiri..selalu aku gune yang segera jer..

so far,sume ok n jadi..yela,menu ringkas tapi leceh jer..janji boley ditelan sudah..
En Hubby wat suggestion suh aku jual soto n nasi kerabu tumis kat depan tuh..Hello,xkose mak tau....
tapi,tergelak jugak bile duk imajin aku pakai tudung cam mak cik2 kat kedai..ha3..
ok pe??tapi aku advance sikit..pakai lens..amacam??baru kelabu mata aku,kena asap kat dapur..pastu,meraba-raba periuk,kena periuk panas..kan dah kecoh kat dapur..amboi,terer tul aku wat citer..ha3...

Sebenarnyer,aku penat coz semalam tido lambat..dok upload pic dalam belog bisnes aku..sampai kul 4 pg..
En Hubby lak shift malam arini,so dia bantai tido lambat layan CD X-Men..Ok la.at least,ade jugak orang teman aku..tapi memang hobi dia tengok Cd sampai pagi lau ari cuti..
aku pun terikut-ikut sekali..xkeje xpe la..lau dah keje,xde maknanya..

pagi tadi pun terlewat bangun..sampai Aqil dah tumbuk2 muka aku,tendang2 pun aku wat donno g..dia geram,nanges la dengan volume tinggi..cian dak kecik tuh..dapat mama n papa yang ntah hape2..
wateva la..janji,mama n papa luv u muah3..

ekceli,Aqil tido tgh..tapi pastu,dia dok terselit celah ketiak aku..ake la yang terpaksa ke tepi bg space kat dia,sampai aku terpksa peluk dinding..ki3..comel kan kan???gigit Aqil sampai lebam..tipula..^_^

ok bai..

p/s: jgn lupe singgah and tengok belog aku yer..ley shopping..window shopping jer pn boley..KLIK SINI

Jun 16, 2011

The Pursuit of Happyness

Salam,


Semalam aku tengok la citer kat TV2..bosan-bosan,and dah boring buka FB,aku tengokla tb jap..Owh,Will Smith and anak dia..kecik g time ni..yela,taun 2006 kan..midnight movie rasanya..layan la jap,sebelum masuk tido..Dah layan,ehh,cam best jer..sedih,and kagum ngan semangat dia..memang citer yang boleh menaikkan semangat..camna susah nak cari keje,nak tanggung anak lagi...sampai kena halau,nak makan pun susah..tapi dia berusaha demi anak dia..anak dia pun kata,"you're a good papa"..Last sekali,pas dah penat usaha dan puas susah,dia akhirnyer berjaya menjadi broker..pastu,menjadi pengasas firma pelaburan...pendek kate,jadi orang kaya la..sungguh kagum pada semangat dia..walo susah camne,kalo demi anak-anak,sume mak bapak sanggup wat ape saje,unless pada yang xlayak di gelar/jadi mak bapak la..


Synopsis
In 1981, in San Francisco, Chris Gardner (Will Smith) invests his family's savings in portable bone-density scanners which he tries to demonstrate and sell to doctors. The investment proves to be a white elephant which financially breaks the family and as a result, his wife Linda (Thandie Newton) leaves him and their son Christopher (Jaden Smith) and moves to New York.
While downtown trying to sell one of his scanners, Chris meets a manager for Dean Witter and impresses him by solving a Rubik's Cube during a short cab ride. Chris does not have enough money for the cab fare and flees the cab driver into a subway station where he barely escapes the cab driver but loses one of his bone scanners in the process. This new relationship with the Dean Witter manager earns him the chance to become an intern-stockbroker.
Despite arriving there unkempt and shabbily dressed due to an emergency, Chris is offered the internship. Chris is further set back when his bank account is garnished by the IRS for unpaid taxes, and he and his young son are evicted. As a result they are homeless, and are forced at one point to stay in a bathroom at a subway station. Motivation drives him to find the Glide Memorial United Methodist Church, which has a homeless shelter primarily for single mothers and their children.
Due to demand for the limited rooms, Chris must frantically race from his internship work early each afternoon in order to land a place in line. Chris finds the bone scanner that he lost in the subway station from a demented man who believes it to be a time machine and it is now damaged, but Chris finally repairs it. Disadvantaged by his limited work hours, and knowing that maximizing his client contacts and profits is the only way to earn the one paid position that he and his 19 competitors are fighting for, Chris develops a number of ways to make phone sales calls more efficiently. He also reaches out to potential high value customers, defying protocol.
One sympathetic prospect takes him and his son to a professional football game. Regardless of Chris's challenges, he never reveals his lowly circumstances to his co-workers, even going so far as to lend one of his bosses five dollars for a cab, a sum he can barely afford.

Concluding his internship, Chris is called into a meeting with his managers. His work has paid off and he is offered the position. Fighting back tears, he rushes to his son's daycare, hugging him. They walk down the street, joking with each other and are passed by a man in a business suit (the real Chris Gardner in a cameo). The epilogue reveals that Chris went on to form his own multi-million dollar brokerage firm.

Cast
Will Smith as Chris Gardner
Jaden Smith as Christopher Gardner Jr.
Thandie Newton as Linda Gardner
Brian Howe as Jay Twistle
Dan Castellaneta as Alan Frakesh
James Karen as Martin Frohm
Kurt Fuller as Walter Ribbon
Takayo Fischer as Mrs. Chu

Production
Chris Gardner realized his story had Hollywood potential after an overwhelming national response to an interview he did with 20/20 in January 2002.He published his autobiography on May 23, 2006, and later became an associate producer for the film. The unusual spelling of the film's title comes from a sign Gardner saw when he was homeless. In the film, "happiness" is misspelled (as "happyness") outside the daycare facility Gardner's son attends.

The movie took some liberties with Gardner's true life story. Certain details and events that actually took place over the span of several years were compressed into a relatively short time and although eight-year-old Jaden portrayed Chris Jr. as a five year-old, Gardner's son was just a toddler at the time.

Casting
Chris Gardner reportedly thought Smith, an actor best known for his performances in action movies, was miscast to play him. However, he said his daughter Jacintha "set him straight" by saying, "If Smith can play Muhammad Ali, he can play you!"

Filming
Gardner makes a cameo appearance in the film, walking past Will and Jaden in the final scene. Gardner and Will acknowledge each other; Will then looks back at Gardner walking away as his son proceeds to tell him knock knock jokes.

**credit to Wikipedia

p/s: aku nanges tengok citer ni..emo dow kalo citer sal anak-anak ni..paling sedih,time dia and anak dia terpaksa tido dalam toilet sebab dah kena halau dari umah sewa..So,bersyukur dengan apa yang kita ade..dan juga usaha tangga kejayaan..


Laksam...

Salam,

Erm,arini aku wat laksam..dah nak cari susah..aku wat sendiri la..kuah nye senang jer..tapi nak wat laksam tu yang susah..aku ikut 1 resepi ni..tapi aku kurangkan air sikit coz baca komen orang kat bawah dia kate jadi lembik..So,aku pepandai la...ok la..tapi lembik sikit..(Tu pun aku dah kurangkan air tau)..yang lain-lain ok jer..ulam,sambal and kuah..cuma tak puas ati tang laksam jela..fail sikit..susah tau...

Umie aku pun tak pernah wat,just beli je yang dah siap.tinggal nak wat kuah and prepare ulam-ulam jer.Kalo kat Kelantan,jarang gune laksa segera..Kebanyakkan gune laksa beras kalo tak silap..memang sedap dan lembut..kalo laksa segera kan kenyal..boleh tercekik tau..tapi kat Pineng ni,laksa tu jela yang ada..hu3..

Ni pun aku lewat sikit masak..jadi messy la..dah adik aku nak g keje lak..takut tak sempat la dia nak makan..Alkisahnyer,jiran sebelah umah aku baru meninggal..aku pun tau lambat..dah tengah hari..masa aku kat dapur,and En Hubby ngah tido..membe dia gitau,baru kitorang g ziarah..memang aku dah dengar bunyi cam ramai orang depan umah,tapi since aku busy nak masak and siapkan Aqil lagi..wat donno jela..

Takziah la kat family dia..dah sampai masa dia..kena heart attack..lagi 3 taun nak pencen..Innalillah..

p/s: takde pic tak sempat nak snap coz memang sangat kalut..:(..takpe,sok aku wat soto,aku amik pic k..


Jun 14, 2011

lagu time rasa down or mood not ok..:(..very2 motivating..

Stay The Same-Joey McIntyre

Don't you ever wish you were someone else,
You were meant to be the way you are exactly.
Don't you ever say you don't like the way you are
When you learn to love yourself, you¹re better off by far.
And I hope you always stay the same
cuz there¹s nothin' 'bout you I would change.

I think that you could be whatever you wanted to be
If you could realize, all the dreams you have inside.
Don't be afraid if you've got something to say,
Just open up your heart and let it show you the way.

Believe in yourself.
Reach down inside.
The love you find will set you free.
Believe in yourself, you will come alive.
Have faith in what you do.
You'll make it through.


Jun 12, 2011

Suka jadi tak suka ke, tak suka jadi suka???


masa bercinta engkau suka aku pun suka
kemana pergi pun tak apa
yang penting jalan berdua
naik bas pun takpa
jalan tengah panas pun takpa
sampai melecet ketiak jadinya 
semua suka tiada duka

masa engkau suka aku pun suka
tapai yg engkau suka aku pun suka
walaupun sebenarnya tak berapa suka
petai yg engkau suka
aku pun telan juga 
walaupun nak terjegil biji mata
kita sama-sama ketawa

masa engkau suka aku pun suka
tempe yg aku makan jadi kegemaran kau juga
walaupun kau tak pernah makan sebelumnya

masa engkau suka aku pun suka
pakai apa pun tak pe 
baju merah tudung biru pun tak ape 
tudung kau senget aku kata takpe
gigi kena lipstik aku tak kisah juga
engkau tetap cantik jelita

masa engkau suka aku pun suka 
aku pakai apapun tak ape,
lupa pakai tali pinggang pun tak ape
T-shirt koyak kat ketiak pun tak ape
Lupa cukur misai pun tak ape
Kau kata aku tetap handsome seadanya

baru kahwin,kau sangat suka, aku lagilah suka
macam dunia kita yg punya
dua minggu terperap dalam bilik aje
sampai makan pun selalu terlupa

kau sangat suka, aku lagilah suka
tiga empat papan petai sehari aku tak pernah lupa
kau sangat suka, aku lagilah suka
hari-hari tiga empat pinggan tempe kau goreng utk aku saja

bila anak dua lain pulak cerita,
kau suka aku tak suka,aku suka engkau tak suka
sebab petai yg engkau suka aku sangat tak suka 
mana taknya, bilik air jadi hancing jadinya
mungkin salah aku juga 
manjakan engkau sangat dengan petai saja (hahaha)

kau suka aku tak suka
aku suka engkau tak suka
sebab hari-hari aku nak tempe aje
sampai kau jemu menggoreng jadinya
mulalah komplen aku anak Jawa
sendawa pun bau tempe aje

tapi salah kau juga
kau tak pandai nak masak yang lainnya
sampai sekarang ni aku pun tertanya-tanya
suka ke tak suka?

*just nak share..sebab kelako giler..

snow

nuffnang