- Bihun untuk 2 orang makan
- 2 ketul ayam (bahagian berisi)
- 1 pokok sawi
- Segenggam taugeh
- Daun bawang dipotong halus
- Daun sup dipotong halus
- Segenggam bawang goreng
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Seinci halia
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- Rempah sup
- Rempah kurma
- Garam
- Serbuk pati ayam
- 6 biji cili padi
- 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
- Kicap pekat manis
- Minyak untuk menumis
- Air
Cara-cara
- Rendam bihun dalam bekas berisi air
- Tumbuk 2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih & halia
- Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih
- Setelah bahan2 tumis kelihatan perang, masukkan ayam dan gaul2kan sehingga kulit ayam kelihatan sedikit perang
- Setelah itu, masukkan air secukupnya
- Setelah air menggelegak, masukkan rempah sup ke dalam periuk sehingga mencapai kekeruhan yang disukai
- Masukkan pula sedikit rempah kurma (anggaran 1 sudu teh)
- Masukkan garam & serbuk pati ayam secukupnya, kacau, tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan sup mereneh
- Untuk sambal kicapnya, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis
- Setelah ayam dalam sup masak elok, keluarkan dan siat2 isinya. Setelah itu, celur sawi, taugeh & bihun
- Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk, diikuti taugeh, sawi dan isi ayam. Taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng di atasnya.
- Hidang dengan sambal kicap
ni smbal merah...tp lau sambal kicap g bess....(^_^)
No comments:
Post a Comment